De Dierenbescherming roept februari uit tot themamaand over ‘Wildedierenleed’. In deze periode vraagt de dierenwelzijnsorganisatie aandacht voor het leed bij wilde dieren in Nederland veroorzaakt door jacht, schade- en overlastbestrijding. Met behulp van prikkelende stellingen en vragen op Facebook en Twitter wil de Dierenbescherming het bewustzijn over dit vaak verborgen dierenleed onder het Nederlandse publiek vergroten.

Vos - Wildedierenleed

In de afgelopen weken is de discussie over het doden van ganzen flink opgelaaid. Jammer genoeg gaat deze vooral over aantallen en dodingmethoden. Wat onbelicht blijft is het dierenleed dat achter deze jacht, schade- en overlastbestrijding schuilgaat. Wie weet bijvoorbeeld dat ganzen ruim een minuut verstikkingsdoodsangst doorstaan bij vergassing of aangeschoten ergens doodbloeden? Helaas is dit kenmerkend voor de manier waarop er in Nederland met dit onderwerp wordt omgegaan. Niet alleen bij ganzen, maar bij veel meer in het wild levende dieren zoals herten, konijnen, hazen en vossen.

“Wat vind jij?”
Om het bewustzijn onder het Nederlandse publiek over ‘Wildedierenleed’ te vergroten plaatst de Dierenbescherming in de maand februari prikkelende stelling en vragen op Facebook en Twitter. Lezers en volgers worden daarbij uitgenodigd om te reageren, te delen en hun mening te geven. “Het loslaten van vossen op ganzen is net zo dieronvriendelijk als ze afschieten. Wat vind jij?”, “Het is subjectief om te stellen dat er teveel damherten rondlopen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wat is teveel?” en “In Nederland worden meer dan een miljoen konijnen als hobbydier gehouden, tegelijkertijd worden ze in het wild bejaagd door plezierjagers. Prima of slaat dit nergens op?”, zijn voorbeelden van de stellingen die de komende maand geplaatst worden.

Volg de themamaand ‘Wildedierenleed’ van de Dierenbescherming op Facebook en Twitter.

Persbericht de Dierenbescherming