Marien biologen hebben een prachtige ontdekking gedaan zo’n vijftien kilometer voor de kust van de Azoren. Daar hebben zij een groep potvissen gezien die een misvormde dolfijn in hun groep hebben opgenomen.

Potvissen met misvormde dolfijn
Potvissen met misvormde dolfijn | Foto: Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals via ScienceMag.org

Onderzoekers vertellen hoe ze de dolfijn zes keer gezien hebben in de kudde potvissen.

“Het leek echt alsof ze de dolfijn geaccepteerd hadden. Ze gingen erg sociaal om met het dier”, aldus Alexander Wilson, één van de wetenschappers.

Waarschijnlijk is de dolfijn geboren met een misvorming aan de ruggengraat waardoor er een S-vorm is ontstaan. Op onderstaande foto is dat goed te zien.

Dolfijn met vergroeide ruggengraat
Dolfijn met vergroeide ruggengraat |  Foto: Alexander D. M. Wilson/Aquatic Mammals via ScienceMag.org

Dat zou volgens de onderzoekers kunnen verklaren waarom de dolfijn in de potvissenkudde leeft.

“Het kan zijn dat het in zijn eigen kudde niet thuishoorde. Dat hij er een lage status had of de andere dolfijnen niet kon volgen”, zegt Wilson.

Potvissen zwemmen trager dan dolfijnen en bovendien is er altijd een oppas in de groep die bij de kleintjes blijft terwijl de volwassen dieren naar de diepte duiken.

Niet iedereen denkt dat dit de verklaring is van dit bijzondere samenzijn. Luke Rendell, bioloog aan de Britse Universiteit van St. Andrews vermoedt dat de potvissen gewoon genieten van de aandacht van de dolfijn. “Het kan ook zijn dat ze het gewoon een raar kalf vinden.”

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl