Een stalbrand in Biezenmortel (NB) heeft vandaag aan zeker 1000 varkens het leven gekost en mogelijk meer. De brand sloeg over naar meerdere stallen en veroorzaakte dikke rookwolken die van ver te zien waren. Hoeveel varkens er precies om het leven zijn gekomen is nog niet duidelijk. Drie stallen brandden geheel af, een vierde werd door de brandweer natgehouden in een poging de dieren te redden.

Biezenmortel
De brand begon rond 15:45 uur | Foto: screenshot video Omroep Brabant/YouTube

De brand aan de Winkelsestraat begon om 15.45 uur en sloeg fel om zich heen. De oorzaak is niet bekend en zal uit onderzoek moeten blijken. Een omwonende meldt rond 18.45 uur dat een stuk of tien varkens gered konden worden door de brandweer:

Rook

De rook was van veraf te zien en te ruiken. Onderstaande beelden van Omroep Brabant laten zien hoeveel rook er vrijkwam bij de enorme stalbrand in Biezenmortel:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Omwonenden in de regio kregen het advies binnen te blijven via een NL-alert. Gevreesd werd voor het vrijkomen van asbest:

 

Stress

Volgens de brandweer waren de varkens niet te redden:

“Varkens kunnen erg slecht tegen stress, dus als ze niet door het vuur om het leven komen is de kans groot dat ze omkomen door stress.”

Op onderstaande beelden van Omroep Brabant is te zien dat de stallen binnen een grote vuurzee zijn waarin geen enkel dier kon overleven:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Opnieuw

De ware impact van de brand zal morgen overdag pas zichtbaar zijn en dan zal ook het aantal dode varkens geteld kunnen worden. Wat we nu al weten: opnieuw een stalbrand met opnieuw enorme aantallen dode dieren. En opnieuw een draai om de oren van politici die de kosten voor de baten laten gaan en geen keuzes durven te maken om stalbranden terug te dringen vanwege de kosten.

Bronnen:

©AnimalsToday Bart van Riel