In Vlaanderen wordt voortaan standaard in huurcontracten opgenomen dat huisdieren welkom zijn, tenzij de woning daarvoor niet geschikt is. Nu nog moeten baasjes die gaan huren altijd toestemming vragen aan de verhuurder en zijn ze onderhevig aan diens grillen. Daaraan komt een eind, kondigt de Vlaamse minister Ben Weyts van Dierenwelzijn aan op zijn eigen website.

huurcontracten
Huisdieren voortaan standaard welkom in Vlaamse huurcontracten | Foto: publiek domein

Tot nu toe stond in Vlaamse standaardhuurcontracten dat huisdieren niet mochten, tenzij bij uitzondering. Ben Weyts schrijft: “Nu draaien we de zaken om. Huisdieren zijn toegelaten, tenzij de huurwoning daar niet voor geschikt is. Zo brengen we de huurcontracten in overeenstemming met recente rechtspraak én zorgen we ervoor dat dierenliefhebbers geen afscheid moeten nemen van hun dieren wanneer ze gaan huren.”

Hartverscheurende verhalen

Het verbod leidde tot meerdere rechtszaken van baasjes tegen verhuurders, omdat ze wegens het illegaal houden van huisdieren op straat gezet waren. In veel gevallen werden de baasjes al door de rechter in het gelijk gesteld.

Weyts:“Zo maken we Vlaanderen opnieuw wat diervriendelijker en stellen we de huursector meer open voor dierenvrienden. Meteen maken we ook een eind aan heel wat menselijk leed. Mijn mailbox zit vol met hartverscheurende verhalen van mensen die afscheid hebben moeten nemen van hun dieren omdat ze anders nergens konden huren.”

huurcontracten
‘Zo maken we Vlaanderen opnieuw wat diervriendelijker’| Foto: publiek domein

Alleen wanneer een huisdier niet samengaat met de woonruimte die gehuurd gaat worden kan een verhuurder het dier verbieden, bijvoorbeeld wanneer iemand een Sint Bernard wil houden in een kamer van 3 bij 4 meter. Volgens Weyts komt deze restrictie het dierenwelzijn ten goede omdat ongeschikte woonruimte voor (te) grote dieren wordt tegengegaan.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel