Tijdens een internationale drijfjacht bij Berlijn heeft een Nederlandse jager een wolf doodgeschoten. De man uit Twente beweert dat de wolf agressief was tegen de jachthonden en dreigde ze te verscheuren. Daarop schoot de Twentenaar de wolf dood. Uit noodweer, zo zegt de jager, en dat wordt door de Duitse politie onderzocht.

wolf doodgeschoten
Duitse wolf doodgeschoten door Twentse jager | Foto (illustratief): ©Rollin Verlinde, Vilda natuurfotografen

De wolf is beschermd en iedere dode wolf in Duitsland is reden voor onderzoek. Er worden met enige regelmaat illegaal wolven gedood in Duitsland, waar in totaal 73 roedels leven. In deelstaat Brandenburg, waar de jacht plaatsvond, bevinden zich 37 roedels.

Volgens de jager zat hij op een hoogzit toen er op korte afstand een wolf langsliep, die zich niets van de man aantrok. De jager zegt naar de wolf gezwaaid te hebben. Daarna kwamen er naar zijn zeggen plotseling reeën uit de bosrand met jachthonden erachteraan. De wolf richtte zich op de honden met opengesperde bek en het zou tot een gevecht zijn gekomen. De jager schoot in de lucht maar dat hielp niet. Daarna werd de wolf doodgeschoten. Naar eigen zeggen omdat de jager niet kon toezien hoe de honden verscheurd zouden worden. Een van de honden moest na afloop met bijtwonden naar de dierenarts.

Illegaal gedood?

De Duitse politie onderzoekt het waarheidsgehalte van de verklaring. De wolf is voor onderzoek naar het Leibniz-Institut für Zoo- und Wildtierforschung gebracht. In 2017 werd in Brandenburg een Deense jager schuldig bevonden aan het illegaal doden van een wolf. Die zaak is daarna geschikt met een geldbedrag. In 2018 werden in Duitsland 80 dode wolven gevonden, waarvan er zeker 9 illegaal aan hun einde kwamen.

wolf doodgeschoten
In 2018 werden in Duitsland zeker 9 wolven illegaal gedood | Foto: publiek domein

De jager wordt vertegenwoordigd door een advocaat en beweert als de dood te zijn voor dierenactivisten. Het wachten is nu of de uitslag van het politieonderzoek de jager vrijpleit of juist belast met het illegaal doden van een wolf.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel