De uil die vorige week in de kerstboom van het Rockefeller Center in New York werd aangetroffen vliegt weer vrij rond in het wild en hij maakt het goed. De kerstboom werd met uil en al vervoerd, waardoor de vogel drie dagen lang geen toegang had tot eten en drinken.

Uil uit kerstboom New York vliegt weer vrij rond
Uil Rocky uit kerstboom New York vliegt weer vrij rond | Foto: screenshot video Ravensbeard Wildlife Center via CBS News/YouTube

Ieder jaar wordt het hart van Manhattan versierd met een enorme kerstboom om in de feeststemming te komen. Dit is niet zomaar een boom, maar een speciaal uitgezochte Noorse fijnspar van meer dan twintig meter hoog. Deze traditie is in het leven geroepen tijdens de Grote Depressie in de jaren ‘30 om mensen hoop te geven. De kerstboom werd donderdag omgehakt in Oneonta op 174 kilometer afstand van de uiteindelijke bestemming.

zaaguil
Zaaguil | Foto: Brendan Lally/Wikimedia

Zorgvuldig uit kerstboom gehaald

Een behoorlijk lange reis dus, voor de kleine zaaguil die nu Rocky is genoemd – naar de kerstboom waarin zij werd gevonden. Zij werd ontdekt door een medewerker van het bedrijf dat de boom hielp transporteren. Zijn vrouw belde het Ravensbeard Wildlife Center om te vragen of zij ook uilen opnamen en gelukkig bleek dat het geval. Rocky werd zorgvuldig uit de boom gehaald en in een deken naar de opvang gebracht. Eenmaal daar werd er gelijk een gezondheidscontrole op het uiltje uitgevoerd. Ellen Kalish, directeur van het Ravensbeard Wildlife Center:

“We hebben haar vloeistof gegeven en voeren haar alle muizen die zij op kan. Tot nu toe lijkt alles in orde, haar ogen zijn helder en ze lijkt relatief in goede gezondheid te zijn na alles dat zij heeft doorstaan.”

Na een laatste controle door de dierenarts kon Rocky terug naar de natuur. Op onderstaande prachtige beelden is te zien dat het helemaal goed is gekomen.

“Het was een perfecte vrijlating…  Ze zat op mijn hand voor een paar minuten, verkende de omgeving en vloog toen prachtig naar de dichtstbijzijnde naaldboom.”
.

.
Al met al een hartverwarmend verhaal dat helemaal past bij de Rockefeller kersttraditie om dit seizoen mee te beginnen. Mocht je willen bijdragen aan de rehabilitatie van uilen zoals Rocky door het werk van  Ravensbeard Wildlife Center te steunen, klik dan hier.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap