De nieuwe Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn bij Utrecht zal geen levende kreeften gaan verkopen. PvdD Utrecht heeft succesvol actie gevoerd tegen het levend verkopen van kreeften en krabben bij de supermarkt, die op 16 mei opent. De protestactie kreeg behoorlijk wat steun.

Jumbo Foodmarkt
Met vastgebonden scharen liggen te wachten | Foto: publiek domein

De supermarktketen heeft aangegeven voorlopig geen levende kreeften te gaan verkopen. Op 16 mei opent de nieuwe vestiging in Utrecht, aanvankelijk dus nog zonder levende kreeften of krabben. De Foodmarkten van Amsterdam, Veghel en Breda zullen niet stoppen met de verkoop van levende kreeften aan klanten.

Op de website van de Partij voor de Dieren in de stad Utrecht stond en staat een protestbrief die mensen kunnen versturen naar de assortimentsmanager van Jumbo. Eventueel kunnen mensen de brief aanpassen naar hun persoonlijke motivatie om bezwaar te maken tegen de verkoop van levende kreeften.

Vertrouwen
Jumbo Foodmarkt zegt te onderzoeken hoe verder te willen met de verkoop van kreeft. Eva van Esch, gemeenteraadslid van de PvdD Utrecht, zegt hierover:

“Hoewel Jumbo vooralsnog aangeeft dat zij voorlopig geen levende kreeften gaat verkopen in Leidsche Rijn zien we hun onderzoek met vertrouwen tegemoet. Thuis worden ze door amateurkoks gedood, wat met veel leed gepaard gaat. Jumbo kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de verkoop van levende kreeften moet stoppen.”

Rivierkreeftje | Foto: publiek domein

Behalve de dierendoding door amateurkoks, ondergaan kreeften veel leed en ervaren ze stress door het lange transport vanuit landen als Canada, om daarna met hun scharen vastgebonden te liggen wachten in de winkel. Het levend koken van krabben, kreeften en garnalen is voor de dieren een vreselijke manier om te sterven.

Eva van Esch van de PvdD Utrecht geeft aan te hopen dat overal de handel in levende kreeften en krabben en andere dieren wordt stopgezet.

Bron: Nu ©AnimalsToday.nl Bart van Riel