De NVWA heeft woensdag een inval gedaan bij een Brabantse veehandelaar die verdacht wordt van fraude met documenten bestemd voor de beoordeling van het Beter Leven-keurmerk voor dierenwelzijn. Door op papier te liegen over de reistijden van het geslachte vee kreeg het vlees ten onrechte twee sterren van het keurmerk.

Beter Leven keurmerk
Veehandelaar verdacht van fraude met Beter Leven-keurmerk | Foto: Beter Leven-keurmerk

Om twee sterren te krijgen mag het geslachte dier nier langer onderweg geweest zijn dan 10,5 uur. Komt het veetransport daarboven dan verval het recht op twee sterren. Een controleur viel het echter op dat de afstand die een bepaald slachtvee had afgelegd met geen mogelijkheid binnen de vereiste reistijd kon plaatsvinden waarna de alarmbellen gingen rinkelen.

Onterecht Beter Leven-sterren

Het vermoeden bestaat dat er een dubbele boekhouding op na is gehouden, met documenten en certificaten die de waarheid bevatten en daarnaast een valse set papieren met de gelogen reistijden. De valse certificaten werden voorgelegd aan de controleurs van het keurmerk, dat door de Dierenbescherming wordt afgegeven. De correcte papieren werden alleen overlegd bij controles van de NVWA. In een reactie zegt de toezichthouder in Het Parool:

“Deze vorm van fraude ondermijnt het consumentenvertrouwen in eerlijk eten en er is sprake van oneerlijke concurrentie.”

Zoals gebruikelijk geen woord over dierenwelzijn waarmee gefraudeerd is om meer geld te verdienen dankzij het keurmerk, waarmee pijnlijk duidelijk wordt dat dieren in de vee-industrie door toezichthouder NVWA enkel als voedsel en bron van inkomsten worden beschouwd.

Beter Leven
Runderen op transport in een overvolle trailer | Foto: Eyes on Animals

Misstanden in de vee-industrie

Volgens de NVWA zijn er geen andere gevallen van deze fraude bekend. Er zijn ook nog geen aanhoudingen verricht en de NVWA kan op dit moment niet zeggen of het onderzoek wordt uitgebreid naar mogelijk betrokken veehouders. De kans dat dit het begin is van een nieuwe reeks aan verborgen misstanden in de vee-industrie valt dus niet uit te sluiten.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel