Nu veel Nederlanders vakantie hebben en genieten van het moois dat Nederland te bieden heeft, is het lot van de varkens in de weggestopte stallen des te schrijnender. Stichting Varkens in Nood wijst het publiek deze maand met green graffiti op de 12 miljoen varkens in ons land die onder erbarmelijke omstandigheden wachten op hun reis naar de barbecue. Met milieuvriendelijke graffiti is op fietspaden in de buurt van varkensstallen de tekst “Varkens, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel” aangebracht.

Varkens in Nood
Actie Varkens in Nood

Niet veel vakantievierders zullen zich realiseren welk onheil zich afspeelt in de varkensstallen waar zij op hun toeristische tochtjes langskomen. Wanneer de temperatuur zomerse waarden bereikt en de zon op de daken van de stallen brandt, hebben de varkens het erg moeilijk. Ze kunnen namelijk niet zweten en moeten afkoelen door het nemen van modderbaden. Maar in de varkensstallen zijn geen modderbaden. De doorgefokte dieren zijn vaak monsterlijk dik en raken al boven de 18 graden oververhit. Veel varkens overleven de hitte niet en de kadaver-ophaaldienst maakt zelfs extra rondes. Daarnaast leven varkens in de ammoniakdampen van hun eigen ontlasting wat leidt tot longvliesontsteking, ademhalingsproblemen en ontstoken ogen.

Stichting Varkens in Nood wil met de green graffiti voorbijgangers laten nadenken over wat zich op een steenworp afstand in de varkensstallen afspeelt.

In de omgeving van Boekel, Venray, Deurne, Someren, Asten en Nederweert is onze boodschap al te bewonderen. Deze week zullen we verder reizen door Limburg.

Persbericht Varkens in Nood