Een groot deel van toprestaurants in China blijft haaienvinnen serveren. Dit blijkt uit een onderzoek van Humane Society International (HSI). Dit gebeurt ondanks dat de Chinese overheid stappen heeft ondernomen om bedreigde haaiensoorten uit restaurantgerechten te houden.

Chinese toprestaurants blijven haaienvinnen serveren
Foto: Wikimedia Commons

China is op dit moment de grootste markt voor haaienvinnen. Deze vinnen worden vooral gebruikt in haaienvinnensoep. China heeft al stappen gezet als het gaat om de bescherming van dieren. Een nieuwe regelgeving luidt nu dat haaienvinnen en enkele andere dieren niet meer op de menukaart van restaurants mogen staan. Volgens Humane Society International zijn per jaar zo’n 100 miljoen haaien de dupe, waarvan het grootste gedeelte voor de handel die gepaard gaat met de consumptie van vinnen.

De universiteit van Beijing publiceerde resultaten van vragen die onderzoekers stelden aan 207 restaurants. Van 156 restaurants (76% van het hele onderzoek) vertelde personeel aan de onderzoekers dat in desbetreffende restaurants nog steeds haaienvinnen verkocht worden. Hiernaast vroegen de medewerkers van de TNU aan 52 restaurants nog een aantal zaken over beschermde haaiensoorten. Slechts 16 restaurants konden iets vertellen over de regelgeving. Personeel van maar 21 restaurants wisten überhaupt dat populaties van veel haaiensoorten worden bedreigd.

In 2013 ondertekende China nog een overeenkomst tegen de handel in vijf haaiensoorten waarvan de vinnen veel gebruikt worden voor consumptie.

Bron ©PiepVandaag.nl Jaimy Visser


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.