Een klein, maar belangrijk bericht verscheen vorig week in de New York Times. Volgens Bettina Wassener, journalist bij The Times’ Hong Kong vestiging heeft China expliciet toegezegd het serveren van haaienvinnensoep te gaan verbieden tijdens officiële banketten.

Haaienvinnen China
Paul Hilton/European Pressphoto Agency ©New York Times

Haaienvinnensoep is een dure en zeer populaire delicatesse in China en heeft wereldwijd gezorgd voor een enorme terugloop in haaienpopulaties. Het verbod gaat binnen nu en drie jaar in en het is nog niet helemaal duidelijk hoe één en ander gecontroleerd gaat worden, aangezien meerdere regels uitgeschreven door Peking, door verder afgelegen regio’s en provincies niet zo serieus genomen worden.

Desalniettemin zijn verschillende milieu-organisaties, die al langer riepen de enorme vraag terug te dringen, erg blij met dit bericht. Andy Cornish van het WWF in Hong Kong:

“This is a very positive step forward. It is the first time that the Chinese central government has expressed a decision to phase out shark fin from banquets funded by taxpayers’ money.”

Het is een zeer duidelijk signaal naar de Chinese bevolking zelf, die de grootste afzetmarkt vormen voor haaienvinnen. De vraag aanpakken en het tegengaan van illegale handel door beleid van de overheid is nu eenmaal het meest effectief. Dat de Chinese overheid deze stap neemt met betrekking tot haaienvinnen is ‘a big deal’.

Bron ©PiepVandaag.nl