Chimpansees zijn intelligente, bijzondere dieren. Dat weten wij inmiddels dankzij de uitgebreide studies van onder andere Jane Goodall. Hoe bijzonder blijkt te meer uit het volgende verhaal en bijbehorende video van de vrijlating van chimpansee Wounda.

Chimpansee vrijlating

Vrouwtjeschimpansee Wounda heeft een moeilijk bestaan gekend. Haar moeder werd vermoord door stropers toen ze nog een baby was en zij werd meer dan eens getroffen door zware ziekte die haar bijna fataal werd. Het Jane Goodall Institute heeft zich over haar ontfermd en met veel geduld en inzet voorbereid op een leven terug in haar natuurlijke omgeving.

Meer dan 20 jaar

Al meer dan 20 jaar worden chimpansees in Congo die onder andere slachtoffer zijn geworden van illegale handel opgevangen in Tchimpounga van het Jane Goodall Institute. Het centrum heeft als doel de dieren te rehabiliteren en terug te laten keren naar een leven in het wild. Het is het grootste opvangcentrum van chimpansees in Afrika, waar 160 dieren worden verzorgd door 60 werknemers.

Vijftiende aap

Wounda is de vijftiende aap die wordt vrijgelaten op het Congolese eiland Tchindzoulou voor een leven in vrijheid. Nadat ze is vrijgelaten, gebeurt er iets opmerkelijks en hartverwarmends. Kijk zelf maar…

Volgend jaar wordt Jane Goodall 80, in dat jaar hoopt zij samen met haar organisatie 60 chimpansees zoals Wounda te kunnen vrijlaten.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl