Een standbeeld voor een hond als eerbetoon voor moed en karakter vind je niet in Nederland. Dat is best vreemd, want we hebben met z’n allen zo’n 2,2 miljoen honden in ons land. In andere landen zijn standbeelden voor honden echter heel normaal. Voor honden in de VS bijvoorbeeld worden  monumenten opgericht, omdat ze tijdens een oorlog of ramp zoek- en speurwerk hebben verricht en daarmee mensenlevens konden redden.

standbeeld voor een hond
Standbeeld voor een hond: Balto (Central Park – New York) | Foto: screenshot video Antiques Roadshow PBS/YouTube

In de VS zijn veel monumenten te vinden die speciaal voor K9 honden zijn opgericht. K9 komt van het woord canine, wat hoektand betekent in het Engels. De woordspeling stamt uit het leger en staat voor politiehonden die een specifieke training hebben gekregen. Ook zie je er veel ‘War Dog Memorials’, waar de Search and Rescue (SAR) dogs worden herdacht.

Werkrelatie

De K9 hond en de SAR dog hebben een vaste begeleider of ‘handler’. Deze combinatie is uniek, immers het is een werkrelatie tussen mens en hond en dat komt niet zo vaak voor. De vaste combinatie is ook de basis van de hechte band tussen de begeleiders en hun hond. De hond is vaak deel van het gezin en er worden vele uren in elkaars gezelschap doorgebracht. De hond en zijn handler gaan voor elkaar door het vuur en zijn elkaars beste maatje.

standbeeld voor een hond
Standbeeld voor een hond: K9 Chrach met bronzen beeld van zichzelf (2017, VS, Fowler Park – Luke Air Force Base) | Foto: publiek domein

Toen na de aanslagen op 11 september 2001 het World Trade Center in Manhattan instortte kwamen bijna 10.000 reddingswerkers in actie. Meer dan 300 daarvan waren honden. Hoewel je kunt twijfelen over het inzetten van dieren voor levensgevaarlijk werk doet dit niets af aan het bijzondere karakter en de  onvoorwaardelijke trouw van de honden – en het respect wat wij daarvoor mogen hebben.

Bretagne

Bretangne (in het Engels uitgesproken als ‘Brittany’) was twee jaar ten tijde van de aanval op het WTC en net geen pup meer. Zij en haar begeleider Denise Corliss werkten tien dagen op Ground Zero. Denise, werkzaam bij de vrijwillige brandweer, begon al met de training toen Bretagne nog maar acht weken oud was. Het stel was al snel een gecertificeerd K9 duo en ze werkten ook samen tijdens reddingsoperaties na de orkanen Katrina en Ivan.

standbeeld voor een hond
Bretange en haar begeleider Denise Corliss | Foto: screenshot video CNN/YouTube

Bretagne ging voor het officiële reddingswerk met pensioen toen ze negen jaar was, maar bleef inzetbaar als ambassadeur bij de vrijwillige brandweer en als hulphond bij de lokale basisschool. Zij was in 2016 de laatst in leven zijnde reddingshond van 9/11.

Helaas had Bretagne last van ernstige ouderdomsverschijnselen en moest er gekozen worden voor een humane dood. Onder een erehaag door van saluerende brandweermannen en reddingswerkers werd Bretagne de dierenkliniek in Texas binnengeleid. Ze overleed daar op 6 juni 2016 op 17-jarige leeftijd. Op 9/11 in 2017 is er voor haar een ‘K9 monument’ in Cypress, Texas opgericht.

Onderstaand filmpje toont het indrukwekkende en emotionele laatste eerbetoon aan Bretagne:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Riley

Golden Retriever Riley was opgeleid om levende mensen te vinden. Fanatiek zocht de hond naar overlevenden; dat was immers zijn werk. Hij vond echter veel lichamen van overleden brandweermannen onder het puin van het WTC.  Zijn baasje en begeleider legt uit dat de hond niet gewend was aan het vinden van doden:

“Riley wist dat de mensen die hij vond niet meer in leven waren. Maar hij was niet opgeleid om lichamen te zoeken, hij was een reddingshond. Ik heb zo goed mogelijk uitgelegd aan Riley dat hij aan het werk was. Hij kon onmogelijk weten dat hij een heel andere job aan het doen was.”

Riley betekende ook veel voor de menselijke reddingswerkers:

“Wanneer brandweermannen en politieagenten hem kwamen knuffelen brak de spanning voor even; Riley gaf troost. Misschien voelde hij dat wel.”

Het karakter van een hond is om de baas trouw te zijn en voor hem of haar door het vuur te gaan, soms letterlijk de dood tegemoet. Dit karakter is in veel andere landen reden voor een terecht eerbetoon. In onderstaand filmpje worden de vele honden geëerd die na 9/11 meehielpen naar het zoeken van slachtoffers en daarvoor stuk voor stuk een standbeeld verdienden:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Standbeeld voor een hond

Ook in de geschiedenis van vorige eeuw zijn er veel honden geweest die indruk maakten door hun moed en karakter. Zoals Balto, die in 1925 als sledehond in Alaska een barre reis maakte van 1000 mijl (1609 kilometer) om levensreddende medicijnen te brengen naar een afgelegen stadje waar difterie was uitgebroken. Voor Balto is een standbeeld te vinden in Central Park, New York:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Op veel meer plaatsen in de wereld staan monumenten voor honden. Dichter bij huis vinden we sinds 2018 een standbeeld voor een hond in het Leopoldpark in Oostende. Het bronzen beeld van ‘Jack‘ (een Jack Russel) herinnert aan de omgekomen honden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook in Groot-Brittannië zijn standbeelden voor honden geen uitzondering, vaak opgericht door baasjes met wat meer geld wiens geliefde viervoeter overleed.

Bijzondere trouw

Wat opvalt zijn de honden die na lange tijd nog steeds wachten op de terugkeer van een overleden baasje. Zoals Shep uit Montana. Toen zijn mens overleed bleef de hond terugkeren naar het station waar het lichaam van de baas per trein was vertrokken naar familie elders in de VS. De hond werd in Fort Benton een symbool van bijzondere trouw, met een standbeeld op een stuk spoorrails:

 

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




Hachiko

Deze akita, geboren in 1923 in Japan, werd als jonge hond gekocht door Ueno Hidezaburo, landbouwkundige en hoogleraar aan de universiteit van Tokyo. Hij en Hachiko, ook liefkozend Hachi genoemd, ontwikkelden een heel sterke band. De hoogleraar reisde altijd per trein naar zijn werk en elke middag wachtte Hachiko voor het treinstation van Shibuya in Tokyo op terugkomst van zijn baasje, net als in het verhaal over de Amerikaanse Shep.

standbeeld voor een hond
Hachiko, liefkozend ook Hachi genoemd | Foto: screenshot video LigaMx/YouTube

Professor Ueno Hidezaburo overleed plotseling op zijn werk en zijn familie nam de zorg voor Hachiko over. Ondanks dat de familie later verhuisde, keerde Hachiko steeds terug naar het station en wachtte tevergeefs op de professor. Dit deed hij tot aan zijn dood, negen jaar lang.

standbeeld voor een hond
Standbeeld voor een hond: Hachiko (Shibuya-station Tokyo) | Foto: screenshot video LigaMx/YouTube

Na zijn dood werd Hachiko opgezet en hij is te zien in Tokyo in het National Museum of Nature and Science. Hachi werd in Japan een nationaal symbool van trouw en loyaliteit. Ter nagedachtenis aan hem werd in 1934 een bronzen standbeeld geplaatst bij het station, waar hij zo lang trouw wachtte op zijn baasje.

In onderstaande korte video wordt het verhaal over Hachiko verteld:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode





Hachiko kreeg niet alleen een standbeeld maar werd ook vereeuwigd in de film ‘Hachi: A Dog’s Tale‘ met Richard Gere (2009). Deze film was een remake van de Japanse film Hachikō Monogatari uit 1987 en is in zijn geheel op YouTube te bekijken, in beperkte resolutie:

https://www.youtube.com/watch?v=a7_LuWjPWWI


Het bijzondere karakter van honden (en zo veel andere dieren) verdient een standbeeld en daar mogen we wel wat vaker bij stilstaan.

  • Lees ook:

#GNvdD: Overleden kat in Istanboel geëerd met standbeeld


Bronnen:

©AnimalsToday.nl Vonne van Drunen/Bart van Riel