De directeur van het mijnbedrijf Chaferfly Enterprises uit Bulawayo in Zimbabwe, Godfrey Nyakudya, is als verdachte opgepakt voor de cyanide-vergiftigingen van honderden olifanten in Zimbabwe in de afgelopen drie jaar. In het Hwange National Park vonden tussen 2013 en 2014 meer dan 300 dieren op deze manier de dood voor de handel in ivoor. In 2015 waren dit er nog eens honderd, verspreid over het hele land.

Olifant Zimbabwe - vergiftigen olifanten
Olifant in Hwange National Park |Foto: Wikimedia Commons

PiepVandaag.nl besteedde in 2015 al meerdere keren aandacht aan de enorme toename in cyanide-vergiftigingen van olifanten in Zimbabwe. Ook op National Geographic verscheen een jaar geleden een verslag van Oscar Nkala over de vergiftigingen van de olifanten, met de vraag wie er eigenlijk gebruik maakt van cyanide en waar het vandaan komt. Toen was vooral bekend dat het werd verhandeld op de zwarte markt en het voornamelijk werd geïmporteerd vanuit Zambia en Zuid-Afrika. Er zouden ook parkwachters en politieagenten bij de smokkelpraktijken zijn betrokken.

Cyanide is een chemische vloeistof die door veel stropers als gif wordt gebruikt voor het doden van dieren, omdat het goedkoop is en het doden op een stille manier gebeurt. De olifanten en andere dieren lopen de vergiftigingen op via besmet water, voedsel of zoute likstenen. Een verdunde oplossing van sodiumcyanide is de meest voorkomende vorm van de chemische vloeistof, die veelal wordt gebruikt in de mijnindustrie, om goud en zilver uit erts te filteren.

Volgens een speciaal onderzoeksteam van Nehanda Radio uit Bulawayo, wordt Nyakudya met de vergiftigingen in verband gebracht door de manier waarop hij gebruik maakte van cyanide in de tijd van de massale strooppartijen vanaf 2013. Nyakudya zou naar verluidt cyanide hebben geïmporteerd vanuit Zuid-Afrika, zonder in bezit te zijn van de juiste documenten.

De Environmental Management Agency (EMA), onderdeel van het ministerie van milieu, is de bevoegde organisatie omtrent de regelgeving voor de omgang met giftige stoffen als cyanide. In de regelgeving staat vermeld dat ieder persoon die een giftige stof importeert, transporteert, opslaat of verkoopt, in het bezit moet zijn van een vergunning voor elke aankoop.

Een werknemer van Nyakudya, die anoniem wilde blijven wegens gevaar voor eigen leven, vertelde eind 2015 aan Nehanda Radio dat het bedrijf geen vergunning had voor de handel en transport van cyanide. Elke keer dat er een lading met de giftige stof binnen kwam gebeurde dit ’s nachts en was er geen papierwerk dat aangaf waar de stof vandaan kwam en waar het heen moest. De bron vertelde dat vier ton van de stof verkocht was aan de How Gold mijn, vlakbij Bulawayo. Hij kwam er echter via bevriende vrachtwagenchauffeurs achter dat een deel van de cyanide ook naar Hwange National park was vervoerd. Er bevinden zich echter alleen kolenmijnen in de omgeving van het Hwange National Park, waar geen cyanide voor wordt gebruikt. Deze verdachte praktijken roepen de nodige vragen op over het gebruik van cyanide door Chaferfly Enterprises.

Nyakudya wordt vastgehouden in de gevangenis van Bulawayo en moet volgende week voorkomen in de zaak.

©PiepVandaag.nl Laura Polderman