In het Zimbabwaanse Hwange National Park hebben stropers in één keer 22 olifanten gedood door ze te vergiftigen met cyanide in drinkwater. Dit heeft de nationale instantie voor wildbeheer en wildparken verklaard. Rangers troffen de karkassen op maandag 26 oktober aan in het Sinamatella-gebied.

cyanide
Vergiftigd voor hun ivoor | Foto: screenshot video Al Jazeera/Facebook

Volgens Caroline Washaya-Moyo, de woordvoerster van het park, hebben de stropers drie slagtanden buitgemaakt. Het park probeert nu te achterhalen welke van de gedode dieren volgroeide slagtanden hadden, omdat er ook olifantenjongen onder de slachtoffers waren. Zeer recent werden in hetzelfde gebied olifanten vergiftigd voor hun ivoor met behulp van zoute likstenen .

Slachting
Deze week volgde bovendien een nieuwe melding van vergiftigde olifanten in het park. Sommige dieren werden zelfs op afschuwelijke wijze onthoofd. Daarmee komt het totaal van vergiftigde olifanten in oktober in Zimbabwe op 62. Caroline Washaya-Moyo benadrukt dat de sterftecijfers de pan uit rijzen:

“Het aantal dieren dat sterft door cyanide is alarmerend hoog. Het is de stropers te doen om de olifanten, maar andere diersoorten worden ook slachtoffer van de vergiftiging. We doen een beroep op de bevolking rondom de wildparken om samen te werken met de autoriteiten.”

In Hwange National Park wordt niet alleen gestroopt met gif. In juli van dit jaar werd leeuw Cecil doodgeschoten.

Betere controle nodig
Eerder in oktober werden al 41 olifanten gedood: drie van hen stierven in de buurt van Kariba door met cyanide vergiftigde sinaasappels, de andere dieren werden allemaal in Hwange National Park vermoord. In 2013 wisten stropers meer dan 200 olifanten te vergiftigen in het wildpark. De leiding gaat getrainde honden uit Zuid-Afrika en drones inzetten om het uitgestrekte gebied beter te kunnen controleren op stropers.

Politiefunctionaris betrokken
Volgens Nu.nl hebben Zimbabwaanse media gemeld dat er een hooggeplaatste politieambtenaar betrokken zou zijn bij de vergiftiging van tientallen olifanten. Hij zou deel uitmaken van een groot, machtig syndicaat. Naast deze ambtenaar zijn er twee andere agenten aangehouden die zouden werken bij de dienst die de wildparken onderhoudt.

Ivoor in beslag genomen
In het weekend voorafgaand aan de vondst van de 22 olifanten namen de autoriteiten op Harare International Airport 173 kilo ivoor in beslag met een waarde van bijna 40.000 euro. Het ivoor zou naar Singapore gesmokkeld worden. Er zijn drie Zimbabwanen en een Malinees gearresteerd.

Stropen met behulp van cyanide komt niet alleen in Zimbabwe voor. In oktober stierf olifant Yongki op Sumatra.

Bekijk hieronder een video van Al Jazeera over het vergiftigen van olifanten in Hwange National Park:

Poachers are poisoning elephants with cyanide in ZimbabweIn Zimbabwe, poachers are killing animals on a massive scale by poisoning water sources with cyanide. Once dead, elephants have their tusks removed.Al Jazeera’s Haru Mutasa reports. Follow her on Twitter for updates:https://twitter.com/harumutasa

Posted by Al Jazeera English on dinsdag 20 oktober 2015

 
Bronnen: CBS News, Express, Nu.nl, Al Jazeera ©PiepVandaag.nl Anne Douqué