Diego is een stoere politiehond die werkzaam is in het Ol Pejeta reservaat in Kenia. Samen met de anti-poaching units zorgt Diego ervoor dat met name de zwarte neushoorns in het gebied beschermd worden tegen stropers. En met succes!

Diego
Diego op patrouille | Foto: screenshot video

Het Ol Pejeta reservaat huisvest de grootste groep zwarte neushoorns van Oost-Afrika. In 2013 werd de mijlpaal van 100 dieren bereikt, dankzij nauwlettende bescherming van deze indrukwekkende soort. Ook de laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn leeft in dit gebied, die sinds een tijd 24 uur per dag beschermd wordt tegen de stroperij. Zoals bekend wordt er door stropers op neushoorns gejaagd omdat hun hoorn veel waard is op de Aziatische zwarte markt, dankzij het oosterse bijgeloof dat neushoornhoorn zou helpen tegen allerlei kwaaltjes.

Kracht
De afgelopen jaren zijn de anti-stroperij units steeds beter uitgerust, en niet alleen qua bewapening. Zo kunnen ze gebruikmaken van drones, die vanuit de lucht grote gebieden in de gaten houden. Maar op de grond is dan wel voldoende personeel nodig om de stropers te pakken wanneer ze waargenomen worden. Eén van die medewerkers is Diego, een Mechelse herder die de parkpolitie helpt in het opsporen en vangen van stropers die hun slag proberen te slaan. Diego laat zich niet tegenhouden door ruig terrein en kan met enorme kracht en een snelheid van wel 50 kilometer per uur een vluchtende stroper inhalen en tegen de grond werken, waarna zijn menselijke collega’s de stroper kunnen arresteren zodat die zijn straf niet ontloopt.

Geliefd
In de onderstaande video kun je zien hoe Diego te werk gaat en dat hij zeer geliefd is bij zijn begeleider. En die liefde lijkt wederzijds. Mede dankzij Diego is het de parkpolitie gelukt om de neushoorns in het gebied nu ruim een jaar succesvol te beschermen tegen stropers en kunnen de neushoorns verdergaan met het uitbreiden van hun populatie. Dankjewel Diego!

Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel