Op 10 november aanstaande spreekt de rechter zich uit over het nertsenfokverbod. Gisteren (3 september) diende het hoger beroep dat de Staat heeft aangespannen tegen de nertsenhouderij.

nertsenfokverbod
Foto: TheAnimalDay.org

In 2012 besloot de Nederlandse overheid tot een nertsenfokverbod met een overgangsregeling van 10 jaar, waarmee een einde zou komen aan de bontindustrie in Nederland. Helaas werd dit nertsenfokverbod vorig jaar buiten werking gesteld nadat de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid aanspande. De rechter oordeelde dat de compensatieregeling voor de nertsenhouders niet volstond. De overheid ging direct tegen deze uitspraak in hoger beroep, waarvan de zitting gisteren in Den Haag plaatsvond. Onder andere Bont voor Dieren was aanwezig bij de rechtszaak en deed live verslag van de zitting via Twitter:

Onacceptabel
Recent opinieonderzoek door Motivaction in opdracht van Bont voor Dieren en de Dierenbescherming wijst uit dat een zeer grote meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen het fokken van dieren voor bont is. Maar liefst 84 procent van de Nederlanders vindt het onacceptabel dat dieren worden gedood voor bont. Van dat percentage vindt 58 procent het fokken van dieren voor hun vacht zelfs zeer onacceptabel. Slechts 5 procent van de Nederlanders vindt het acceptabel om dieren specifiek voor het bont te gebruiken. De bontindustrie in Nederland, met bijna 6 miljoen vergaste nertsen per jaar, behoort tot de grootste ter wereld.

Volgens Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, zijn de uitkomsten van dit nieuwe opinieonderzoek de zoveelste bevestiging dat Nederlanders echt een einde willen aan de bontfokkerij in Nederland:

“Net als eerdere polls toont dit onderzoeksresultaat opnieuw aan dat de overgrote meerderheid Nederlanders tegen het doden van dieren is enkel voor een overbodig product als bont. Voor bont bestaan immers meer dan genoeg mooie en makkelijk te verkrijgen alternatieven. Daarbij hechten mensen steeds meer waarde aan dierenwelzijn en groeit het besef dat de bontindustrie niet meer van deze tijd is.”

Verboden
De groeiende weerstand in Nederland is in lijn met de maatschappelijke opinie in andere Europese lidstaten. De publieke weerstand tegen het fokken van dieren voor bont leidde in recente jaren tot meerdere fokverboden in Europa. In Oostenrijk, Groot-Brittannië, Bosnië-Herzegovina, Slovenië, Kroatië en Macedonië geldt er een compleet verbod op het fokken van dieren enkel voor hun vacht. Ook in Wallonië geldt sinds januari dit jaar een fokverbod, in Vlaanderen wordt op dit moment een soortgelijk verbod overwogen. Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren:

“Het is te gek voor woorden dat 160 nertsenfokkers in Nederland willen doorgaan met deze onethische bedrijfstak terwijl de politiek en de Nederlandse bevolking zich nadrukkelijk hebben uitgesproken tegen de nertsenhouderij. De opiniepeilingen zijn al jaren consistent tegen de bontindustrie, wat voor de politiek de doorslaggevende reden was deze bedrijfstak in Nederland te verbieden. Wij hopen dat de rechter donderdag in het voordeel zal beslissen van de miljoenen nertsen in Nederland.”

Teken de petitie
Bont voor Dieren en de Dierenbescherming voeren samen actie tegen de nertsenhouderij, help mee en teken de petitie.

Bron ©PiepVandaag.nl