Het fokken van nertsen wordt in Wallonië in België binnenkort verboden. De commissie Leefmilieu van het Waals Parlement heeft dat maandag unaniem besloten. Op dit moment zijn er geen fokkerijen in Wallonië, maar onlangs werd er wel een aanvraag ingediend voor een fokkerij voor 18.000 dieren.

nertsenfokverbod
Foto credit: TheAnimalDay.org via <a

Het ontwerpdecreet, ofwel het ontwerp voor een nieuwe wet, verbiedt het fokken van dieren enkel (of in hoofdzaak) om van de pels bont te maken.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch:

“We zijn dolblij met deze beslissing van de bevoegde commissie in het Waalse parlement. En we kijken vol ongeduld uit naar de plenaire zitting van 21 januari, die een verbod op het kweken van pelsdieren enkel en alleen met het oog op de productie van bont zou moeten formaliseren in Wallonië.”

In Vlaanderen heeft de minister van Dierenwelzijn helaas geen plannen om een verbod in te voeren. De minister wil daar slechts een zogenaamd uitdovingsbeleid voeren. Dat betekent dat de 17 bestaande nertsenfokkerijen niet verder mogen uitbreiden.

“Dat is onvoldoende”, vindt ook Michel Vandenbosch. “De reeds bestaande kwekerijen wil hij niet verbieden. Nochtans is het standpunt van zijn partij, de N-VA, een klaar en duidelijk verbod, ook wat de al bestaande kwekerijen betreft.”

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl