De identiteit van de man die leeuw Cecil begin juli doodde in Zimbabwe, is bekend. Het zou gaan om een Amerikaanse tandarts die het dier met pijl en boog ernstig verwondde en naderhand doodde, om het hoofd mee te nemen als gruwelijke trofee. Eerder dacht men dat een Spaanse jager de schuldige was.

Cecil, de koning van Hwange National Park - leeuw Cecil
Cecil, de koning van Hwange National Park | Screenshot YouTube-video

Begin deze week was op PiepVandaag.nl te lezen hoe de beroemde leeuw Cecil net buiten Hwange National Park is gedood door een trofeejager. Het dertienjarige dier was met zijn indrukwekkende verschijning de grootste attractie van het park. Omdat hij niet schuw was konden velen hem van dichtbij bewonderen: een bijzonder voorrecht.

Beestachtige moordpartij

De Amerikaanse tandarts Walter James Palmer maakte op 1 juli een wreed einde aan het leven van deze prachtige koning der dieren en betaalde hiervoor naar verluidt €50.000,-. Cecil werd met aas ongeveer een kilometer het nationale park uitgelokt. Johnny Rodrigues van Zimbabwe Conservation Task Force:

“Ze gingen ‘s nacht op jacht met een spotlight en zagen Cecil. Daarop bonden ze een karkas aan hun voertuig en lokten Cecil het park uit.”

De vijfenvijftigjarige Palmer schoot op Cecil met pijl en boog. Ernstig gewond vluchtte de leeuw, waarna het jachtgezelschap hem achtervolgde. Na een lijdensweg van bijna twee dagen werd Cecil doodgeschoten, gevild en onthoofd. De gps-halsband die hij droeg werd verwijderd en waarschijnlijk vernietigd.

‘Vergissing’

Palmer, die de hele wereld over reist om op groot wild te jagen, zegt:

“Begin juli was ik in Zimbabwe om op groot wild te jagen met pijl en boog. Ik huurde een aantal professionele gidsen in en zij zorgden voor de benodigde vergunningen. Voor zover ik weet, was deze trip legaal en is alles op de juiste manier afgehandeld en uitgevoerd. Ik wist niet dat de leeuw die ik schoot een lokale favoriet was, een gps-halsband had en onderdeel uitmaakte van een onderzoek, tot het moment dat de jachtpartij ten einde was. Ik vertrouwde op de deskundigheid van de plaatselijke professionele gidsen om een legale jachtpartij te waarborgen. Met de autoriteiten in Zimbabwe of in de Verenigde Staten heb ik nog geen contact gehad, maar ik zal met ze meewerken als ze vragen voor mij hebben. Ik betreur het zeer dat de uitoefening van een activiteit waar ik dol op ben en die ik verantwoord en legaal uitvoer, heeft geresulteerd in het verlies van deze leeuw.”

Arrestatie

Inmiddels zijn twee mannen gearresteerd: jager Theo Bronkhorst van Bushman Safaris en de eigenaar van het land waarop Cecil is beschoten.

Zimbabwe National Parks stelt in een verklaring:

“Zowel de jager als de landeigenaar hadden geen vergunning of quotum om de leeuw te doden en worden daarom aansprakelijk gesteld voor de illegale jachtpartij.”

Eerder deze maand werden deze beelden gemaakt van de indrukwekkende leeuw:

CNN meldt overigens dat Palmer eerder schuldig is bevonden aan illegale jacht.

Bronnen: Telegraph.co.uk & Heavy.com ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde