Cecil, de koning van Hwange National Park, is niet meer. Zimbabwe’s meest geliefde leeuw werd vorige week door trofeejagers gedood. De dood van de leeuw zorgt voor veel ophef in het land en trofeejacht staat weer ter discussie.

Cecil the Lion - populairste leeuw
Cecil, de koning van Hwange National Park | Screenshot YouTube-video

Met zijn zwarte manen en zijn relaxte karakter was de dertienjarige leeuw de grote favoriet onder toeristen in Zimbabwe, waar hij veelal in het gezelschap van leeuw Jericho werd gezien. Mensen kwamen van heinde en verre speciaal naar Hwange om dit icoon te fotograferen.

Gedood tijdens jachtsafari

Maar deze bekendheid heeft uiteindelijk ook tot zijn dood geleid. Vorige week werd Cecil doodgeschoten, gevild en onthoofd tijdens een jachtsafari. De omstandigheden rondom zijn dood zijn nog niet geheel duidelijk, er is daarom een onderzoek gestart.

Eerder deze maand werden deze beelden gemaakt van de indrukwekkende leeuw:

Lijdensweg

Volgens Jonny Rodrigues van het Zimbabwe Conservation Task Force (ZCTF), een organisatie die zich bezig houdt met het behoud van wilde dieren in Zimbabwe, is Cecil door een Spanjaard geraakt met pijl en boog. Dit gebeurde ongeveer één kilometer buiten het Hwange park. Volgens Rodrigues is Cecil niet direct overleden aan zijn verwondingen, maar duurde het nog eens twee dagen voordat hij opgespoord was en gedood kon worden met een geweer. Naar verluidt heeft de jager € 50.000,- euro betaald voor de jachtpartij.

Wetenschappelijk onderzoek

Cecil droeg een gps-halsband van het Wildlife Research Conservation Unit van de Universiteit van Oxford. Deze groep onderzoekers doet als sinds 1999 onderzoek naar de impact van de jacht buiten het Hwange park op de leeuwenpopulatie in het park. De halsband (het bewijsmateriaal) is door de jagers vernietigd.

Gelokt met aas

Zimbabwe Professional Hunters and Guides Association (ZPHGA) bevestigt dat Cecil buiten het park op privéterrein is gedood, wat suggereert dat de jacht legaal was (in het nationale park worden leeuwen beschermd). De jager, lid van ZPHGA, zou in het bezit zijn geweest van een jachtvergunning.

Een anonieme bron meldt dat het mogelijk is dat grote katten het park uit gelokt worden met aas. Volgens de bron leven er namelijk geen grote leeuwen op het privéterrein.

ZPHGA doet nog onderzoek naar het voorval, maar meldt op haar Facebook-pagina dat het lidmaatschap van de verantwoordelijke jager per direct is ontbonden vanwege overtreding van ethische normen en waarden van de organisatie.

 Arrestatie

De non-profitorganisatie Bhejane Trust meldt op haar Facebook-pagina dat de verantwoordelijke jager en de eigenaar van het terrein zijn gearresteerd op grond van het illegaal doden van een leeuw. Volgens bronnen was er geen vergunning voor de jacht op leeuwen en had het terrein geen quotum voor jacht op leeuwen in 2015. 

Familiedrama

Met de dood van Cecil is in zeker zin ook het doodvonnis van zijn welpen getekend. Cecil en Jericho hadden samen twee troepen leeuwinnen en een aantal welpen onder hun hoede. Het zal voor Jericho onmogelijk zijn om zijn leeuwinnen en welpen te beschermen tegen andere leeuwen die dit territorium willen overnemen. Met het overnemen van het nieuwe territorium zal de nieuwe mannetjesleeuw de welpen van Cecil doodbijten.

Geen doofpot

Het feit dat Cecil zo bekend was heeft ervoor gezorgd dat de discussie over de jacht op wilde dieren weer is opgelaaid. Mensen van over de hele wereld reageren geschokt en eisen gerechtigheid.

Daarnaast zorgt het feit dat Cecil een halsband droeg ervoor dat dit voorval niet zomaar weggestopt kan worden en dat er een gedegen onderzoek plaats moet vinden. Het is nu wachten tot het onderzoek afgerond is en de daders berecht kunnen worden.

Bronnen: AfricaGeographic.com, NRC.nl, NationalGeographic.com & TheGuardian.com ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen