Aan de KU Leuven (België) worden dorstige apen in stoelen vastgebonden en gedwongen mee te werken aan hersenexperimenten. De dieren krijgen vooraf amper te drinken en worden tijdens de experimenten met een druppel water of sap beloond wanneer zij een handeling goed verrichten. 

Proefapen KU Leuven - altijd dorst
Proefapen KU Leuven

Nadine Lucas, woordvoerster Animal Rights vzw:

“De apen krijgen nog geen glas water per dag en hebben altijd dorst. Proefdieren onthouden van basisbehoeften zoals drinken is dierenmishandeling.”

Uit publicaties van de vakgroep Neurofysiologie verbonden aan de KU Leuven blijkt dat waterrestrictie een zeer gebruikelijke methode is om apen te dwingen taken uit te voeren. De apen ondergaan eerst een operatie zodat elektroden geplaatst kunnen worden in de hersenen. Op deze wijze kunnen de onderzoekers de hersenactiviteit van de apen meten. Tijdens het experiment zelf worden apen afgezonderd in een verduisterde, geluidsdichte ruimte waar ze naar beeldschermen moeten kijken en geluiden te horen krijgen. Om te verhinderen dat de apen hun blik afwenden van het beeldscherm worden ze vastgebonden in primatenstoelen waarbij ook hun kop is gefixeerd. De onderzoekers van KU Leuven bestuderen de activiteit van de visuele en auditieve hersendelen bij de apen.

Altijd dorst

Proefapen KU Leuven - altijd dorst
Proefapen KU Leuven, altijd dorst

De apen hebben behoefte aan water wanneer ze uit hun kooi worden gehaald voor de hersenmeting-sessies. Hun enige mogelijkheid om aan vocht te komen is gewillig meewerken met de onderzoekers: wanneer ze op het juiste moment de aangeleerde handeling uitvoeren krijgen ze als ‘beloning’ een paar druppels water of sap. De druppels worden minutieus toegediend via een buisje in de mond van het dier. De studies duren vele jaren. Volgens de laatste statistieken werden in 2014 nog 38 apen gebruikt in het proefdiercentrum van de KU Leuven.

Nadine Lucas:

“Wij roepen de Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op om waterrestrictie uit laboratoria te bannen. Dierproeven zelf zorgen al voor stress, angst en pijn bij dieren. Proefdieren moedwillig en structureel drinken onthouden is wreed en onacceptabel.”

Het beeldmateriaal is afkomstig van de recente documentaire over dierproeven aan de KU Leuven, uitgezonden door de VRT, de documentaire is hier terug te kijken.

Persbericht Animal Rights vzw