Tussen alle dagelijkse hulpvragen die we krijgen zitten regelmatig bijzondere, trieste en vaak hele spoedeisende gevallen. Purple, Blue, Yellow en Silver zijn vier tere pups, die aan al deze drie omschrijvingen voldoen. Onverwacht en onbedoeld geboren uit een veel te jonge teef, die de taak van moeder niet aankan. En daar lig je dan als wormpje, vechtend om te overleven. De mensen rondom de moederhond en pups doen hun uiterste best om dit onvoorziene scenario in goede banen te leiden. Maar ondanks hun inzet is het gedoemd te mislukken. De pups missen namelijk wat het allerbelangrijkste voor hen is. Om te kunnen overleven én zich goed te ontwikkelen in de eerste periode van hun nog tere leventje is er maar één die ervoor kan zorgen dat dat ook daadwerkelijk gebeurt: moeder!

Maar wat als die het niet kan? De natuur is hard. Zonder moeder ga je het als klein weerloos pupje niet overleven.

Wat zou je doen als je voor zo’n situatie komt te staan? De natuur haar gang laten gaan? Of proberen om deze wezentjes te helpen om alsnog een goede start te maken?

Het leven is niet perfect, er lopen heel wat dieren en mensen rond die een verkeerde of slechte start hebben gehad, dus waarom zouden we deze pups geen kans geven? We hebben met zijn allen maar één kans op deze aardbol, en de stekker eruit trekken is niet terug te draaien. Dus wat maakt dat iets die kans wel of niet verdient? Het komt eigenlijk gewoon neer op, heb je de pech dat je een slechte start hebt, wil niet zeggen dat je niet het geluk kunt hebben om iemand tegen te komen die je een kans biedt… toch?

Ik kan me voorstellen dat je bij de vraag “wat zou je doen?” misschien wel dacht, “Ja, ik wil wel, maar waar haal ik de kennis, de hulp, de medicijnen, het speciale voedsel, de tijd en alles wat verder nodig is vandaan?”

Als gedragscentrum hebben we al deze zaken in huis en/of kunnen deze snel regelen! Dat is het eerste waardoor we kunnen besluiten te proberen om deze pups toch een goede start te geven. Maar nog veel belangrijker: ik heb 14 Guardians! Stuk voor stuk krachtige en vooral sociaal sterke dieren, die dagelijks met mij in de dikke koude klei van de realiteit staan. Samen resocialiseren we de meest beschadigde honden. Honden die vaak al een paar jaar onderweg zijn, met allerlei verschillende baasjes en trainingsmethoden. Als we het daarmee kunnen, dan moeten we het toch zeker redden met deze vier kleine, hulpeloze puppy’s.

De beslissing

We gaan ervoor! Judith (mede-eigenaar Pack Leader) gaat de zorg voor de pups op zich nemen en aan de slag om al het nodigde te organiseren. Daarnaast heeft ze intensief overleg met onze dierenarts, zodat ze alle verrassingen die zich de komende weken zouden kunnen opwerpen voor is of op kan vangen. In no time is alles tot in de puntjes georganiseerd.

Gedragsmatig ligt er voor mij een enorme uitdaging om ervoor te zorgen dat het sociale en weerbare honden worden. Om die reden heb ik inmiddels overleg met fokkers in binnen- en buitenland. Daarmee hebben we de kennis van de meest actuele wetenschappelijke ontwikkelingen in huis op het gebied van pups en zien we niets over het hoofd. Binnen 24 uur is alles geregeld. Alle materialen zijn binnen en alle kennis is gedeeld.

Risico’s…

De dierenartsen, de fokkers, Judith en ik, we zijn het er allemaal over eens dat het wat betreft de ontwikkeling van de pups zeker geen onderneming zonder risico is. Want ook al hebben we met zijn allen zoveel kennis en ervaring, staan er zoveel goede en kundige dierenartsen klaar, krijgen we alle hulp en materialen… Het staat of valt uiteindelijk met maar één ding!

Zoals één van de fokkers zei………. “You’re gonna need one hell of a mom!”

En laten we die nu net hebben! Blazer! Als er één hond is die deze puppy’s alsnog van de juiste basis kan voorzien dan is zij het wel.

Ondersteund door de rest van onze Guardians, zal Blazer de kar gaan trekken!

Blazer met Purple, Blue, Yellow en Silver

Puppypower
Blazer en de pups

Purple, Blue, Yellow en Silver

De pups zijn drie weken oud wanneer ze bij ons komen. Weerloos, schreeuwerig en met een bijna onbedwingbare honger. Judith heeft gezorgd voor verse geitenmelk en begint met het ritueel van voeren. Om de twee à drie uur worden de vier monden gevuld. Blazer heeft in eerste instantie hulp nodig om de gewenste band met de pups op te bouwen. Ze heeft de juiste interesse, maar moet nu in sneltreinvaart ervaring als moeder op gaan bouwen. De eerste dagen zijn vooral spannend. Uiteindelijk zullen de pups, als alles goed gaat, op de leeftijd van 16 weken worden geplaatst. Maar zover zijn we nog lang niet.

Ik zal proberen regelmatig kleine updates te plaatsen over de ontwikkeling van Purple, Blue, Yellow en Silver inclusief foto- en videomateriaal. Aangezien we de komende weken in verband met het voedingspatroon om de twee à drie uur toch niet kunnen slapen, moet dat lukken.

©PiepVandaag.nl Bert van Straten, Pack Leader