Zeker 200 grienden zijn gisteren afgeslacht bij de Faeröer-eilanden. De eerste grind (griendenjacht) vond plaats in Bøur op Vágar eiland. Zo’n 150 dieren werden het strand opgesleept en genadeloos afgeslacht. Actievoerende Sea Shepherd-vrijwilligers Rossie Kunneke (Zuid-Afrika), leider van het Sea Shepherd-team op het vaste land en Christophe Bondue (België) werden gearresteerd. Volgens de politie van de Faeröer-eilanden worden ze beschuldigd van het verstoren van de grind. Dat doe je volgens de wet al als je je minder dan 1 mijl van een griend bevindt.

200 grienden afgeslacht

Twee bemanningsleden van de MV Brigitte Bardot, Xavier Figarella uit Corsica/Frankrijk en Marianne Baldo uit Italië zijn ook opgepakt door de politie maar volgens een woordvoerder van Sea Shepherd zijn ze niet aangehouden.

200 grienden afgeslacht
Arrestatie
200 grienden afgeslacht
Arrestatie

De grind en de arrestatie van de Sea Shepherd leden. LET OP: Schokkende beelden

“Sinds dit jaar is er een nieuwe wet in werking getreden die preventieve aanhouding voor 12 uur lang mogelijk maakt. Het lijkt erop dat dat met Marianne Baldo, een Italiaanse fotografe en nog iemand vanmiddag gebeurd is”, aldus Erwin Vermeulen.

De tweede grind vond plaats om 23.00 Nederlandse tijd.

“Tussen de 50 en 75 grienden zijn het strand opgejaagd in de buurt van Tórshavn, de hoofdstad van de Faeröer-eilanden. De dieren zijn het strand op gedreven door zo’n veertig boten. Ze worden genadeloos afgeslacht terwijl ik dit schrijf”, aldus Sea Shepherd-oprichter Paul Watson.

“Nadat 50 grienden zijn gedood op het strand zijn de veertig boten vol met bloeddorstige moordenaars nu op weg om de rest van de groep te zoeken. De schatting is dat het om nog eens 100 dieren gaat”.

Omdat de duisternis inviel is de derde grind uiteindelijk afgeblazen.

Bij de Faeröer-eilanden, een protectoraat van Denemarken, wordt nog steeds een drijfjacht georganiseerd wanneer grienden of andere dolfijnen worden gesignaleerd op zee. De dieren worden door middel van boten een van de 23 toegestane baaien ingedreven en vervolgens met haken in de ademgaten het strand opgetrokken waarna, hun nekwervels worden doorgesneden met een mes of lans.

200 grienden afgeslacht 200 grienden afgeslacht 200 grienden afgeslacht 200 grienden afgeslacht

Erwin Vermeulen:

“Het lijkt er niet op dat de kleine groep moordenaars in de Faeröer van plan is om deze barbaarse traditie af te zweren. Daarnaast lijken de Deense regering, politie en marine vast van plan om deze bloedbaden te blijven ondersteunen. Misschien dat economische en politieke druk hier iets aan kunnen veranderen”.

Lees ook:

Erwin Vermeulen: Operation Grindstop 2014 – De Griendenslachting in de Faeroër

Erwin Vermeulen: De griendenslachtingen in de Faeröer zijn weer begonnen

en zie Sea Shepherd Facebook.

©PiepVandaag.nl