Het Openbaar Ministerie (OM) gaat nog vier zwanendrifters vervolgen, zo werd gisteren bekend gemaakt. Al eerder werd duidelijk dat Piet O. uit Nieuwerbrug en een zwanendrifter uit Benschop vervolgd gaan worden. De zwanendrifters worden ervan verdacht de Flora- en Faunawet te hebben overtreden door wilde zwanen weg te vangen en te mishandelen. Verder onderzoekt het OM de aangiften van dierenarts Saskia van Rooy wegens mishandeling door Piet O. De vier mannen die nu ook vervolgd gaan worden zijn medewerkers van de twee eerder genoemde zwanendrifters. 

OM vervolgt nog vier zwanendrifters
Foto: Wikimedia Commons

Eerder gisteren diende de advocaat van dierenarts Saskia van Rooy, Sébas Diekstra, een klacht in bij korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie over de wapens en wapenvergunningen die de zwanendrifters nog zouden hebben. Het feit dat deze mannen, na mishandeling en bedreiging van Van Rooy, nog steeds wapens, waaronder jachtwapens, in hun bezit hebben vindt de advocaat “ongehoord en onbegrijpelijk”.

Van Rooy legde twee jaar lang misstanden vast op film. Daarbij werd ze zelf tot drie keer toe ernstig mishandeld door zwanendrifters. Zo poogde vorig jaar, zwanendrifter en pluimveeslachter Herman van E., Van Rooy aan te rijden met zijn auto. De dierenarts kon ternauwernood voorkomen dat ze over de kop sloeg en in een sloot terechtkwam. Van E. belde daarna zelf de politie om Van Rooy weg te jagen, nadat hij eerst illegaal de vleugels van vier jonge wilde zwaantjes van een wild zwanenpaar door het bot had afgeknipt.

Diekstra vreest voor de veiligheid van zijn cliënt:

“Het is bekend hoe gewelddadig deze zwanendrifters zijn, waarom grijpt de politie niet in? In andere zaken worden wapenvergunningen veel sneller ingetrokken, zelfs na een klein conflict tussen echtgenoten.”

De politie kan wegens privacyoverwegingen geen uitspraken doen over wapenverloven van individuen:

“Wel hechten we er belang aan om te melden dat wapenverlofhouders aan voorwaarden moeten voldoen om hun verlof te behouden. De politie controleert deze voorwaarden.”

Het tv-programma EenVandaag maakte een item over het zwanendriften

sitestat

Bron: Telegraaf.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor