Zwanendrifter Piet O. uit Nieuwerbrug gaat vervolgd worden door het Openbaar Ministerie. De man wordt verdacht van overtreding van de Flora- en Faunawet en de Wet Dieren. Daarbij onderzoekt het OM meerdere aangiften tegen Piet O., onder andere wegens mishandeling en bedreiging tegen dierenarts en klokkenluider Saskia van Rooy.

zwanendrifter
Zwanendrifter aan het werk | Foto: screenshot uitzending EenVandaag NPO1

Van Rooy legde twee jaar lang misstanden vast op film. Daarbij werd ze zelf tot drie keer toe ernstig mishandeld door zwanendrifters. Zo poogde zwanendrifter c.q. pluimveeslachter Herman van E. vorig jaar met zijn auto Van Rooy aan te rijden. De dierenarts kon ternauwernood voorkomen dat ze over de kop sloeg en in een sloot terechtkwam. De zwanendrifter belde daarna zelf de politie om Van Rooij weg te jagen, nadat hij eerst illegaal de vleugels van vier jonge wilde zwaantjes van een wild zwanenpaar door het bot had afgeknipt. Van Rooy:

“Dit is pas het begin. Er is pas gerechtigheid als alle zwanendrifters veroordeeld zijn”.

Het gaat om de drie zoons van Piet O.,  een zwanendrifter uit Benschop en een zwanendrifter uit Nieuwerbrug.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) heeft overigens drie muskusrattenvangers, waaronder Piet O., vorige week per direct op non-actief gezet. Reden is dat deze mannen zwanendriften als nevenactiviteit hebben en in diensttijd met materiaal van het schap op zwanen zouden hebben gejaagd. Het Hoogheemraadschap is een onderzoek gestart.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl