The Lush Prize, ‘s werelds grootste jaarlijkse prijs in de strijd tegen dierproeven, is open voor deelname! Ook in 2015 wordt in totaal ruim 300.000 euro (£250.000) geschonken aan mensen die zich inzetten tegen dierproeven binnen de categorieën wetenschap, lobby en campagnevoering. De prijs wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt.

Lush Prize
Foto: Felicity Millward

Sinds 24 april, Internationale Dag tegen Proefdieren, kunnen nominaties voor de Lush Prize 2015 worden ingediend via www.lushprize.org. Dit kan door de deelnemers zelf, maar ook anderen kunnen deelnemers nomineren. Dit kan tot 24 juli. Een internationaal panel van deskundige juryleden beoordeelt de inzendingen en winnaars zullen hun award ontvangen tijdens een ceremonie in London.

Elk jaar worden in laboratoria over de hele wereld naar schatting meer dan 115 miljoen dieren gebruikt bij dierproeven. De Lush Prize is een samenwerking tussen Lush en de Britse organisatie Ethical Consumer Research Association en is in het leven geroepen om dierproefvrije technieken te belonen. Op deze manier stimuleren we de vervanging van dierproeven. Dit jaar staat de prijs in het teken van het geld dat is besteed is aan initiatieven die een einde kunnen maken aan het gebruik van dieren in toxicologisch onderzoek (chemische testen).

De vijf categorieën van de Lush Prize zijn ‘Wetenschap’, ‘Training’, ‘Lobby’, ‘Maatschappelijke bewustwording’ en ‘Jonge Onderzoeker’. Belangrijke thema’s die samen een goed alternatief vormen in de strijd tegen dierproeven. Een zesde prijs, de Black Box Prize, gaat naar de wetenschapper of het team dat verantwoordelijk is voor een belangrijke doorbraak in dierproefvrij onderzoek. Als zo’n doorbraak via een deelnemer wordt gevonden, gaat het volledige bedrag van ruim 300.000 euro naar deze winnaar.

Ook in 2014 kwam het internationale karakter van de prijs duidelijk naar voren. Prijzen werden uitgereikt aan wetenschappers en organisaties uit elf landen, met onder andere de eerste winnaars uit Afrika en Zuid-Amerika. Ook Nederland had in 2014 een winnaar! Binnen de categorie ‘Jonge Onderzoekers’ won Jonathan Nicolas van de Wageningen Universiteit 10.000 euro voor zijn onderzoek.

Craig Redmond, woordvoerder van The Lush Prize:

“Dierproeven wordt steeds meer gezien als onbetrouwbaar en wetenschappelijk irrelevant. Het Oxford Centre for Animal Ethics beschrijft deze experimenten bovendien als ‘moreel ondenkbaar’. De Lush Prize brengt wetenschappers, campagnevoerders en lobbyisten samen om de vooruitgang naar dierproefvrije alternatieven en betrouwbare wetenschappelijke initiatieven die dierproeven overbodig maken, te stimuleren. We zien ernaar uit om het fantastische werk dat wereldwijd gedaan wordt, te belonen.”

PiepVandaag.nl was aanwezig bij de uitreiking van The Lush Prize 2014. Bekijk hieronder de reportage:

Persbericht Lush