De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in dit jaar tot nu toe 2.020 veetransporten gecontroleerd. Bij 378 transporten zijn misstanden vastgesteld. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma laten weten in antwoord op vragen over de begroting.

Transportwagen met zijdeuren - misstanden bij veetransporten

In de meeste gevallen werden dieren vervoerd die door verwondingen, ziekte of slechte conditie nooit vervoerd hadden mogen worden. Ook hadden transporteurs relatief vaak niet de juiste documenten voor vakbekwaamheid en werden teveel dieren getransporteerd waardoor de beladingsnormen werden overtreden.

“Deze cijfers bevestigen wat wij al jaren zien tijdens onze inspecties van veemarkten en slachthuizen. Dieren die volgens de transportwet niet vervoerd hadden mogen worden en vervolgens toch geaccepteerd worden bij slachthuizen en veemarkten. Die cirkel moet doorbroken worden”, aldus Senior Inspecteur bij Eyes on Animals Margreet Steendijk

In 43 gevallen werd een proces-verbaal opgemaakt in 60 gevallen werden boetes uitgedeeld en in de andere gevallen kwam de transporteur er met een waarschuwing vanaf. Andere overtredingen die zijn vastgesteld zijn het gebruik van een te vieze wagen en het niet beschikken over vervoersdocumenten.

“Duidelijk is dat er ook in Nederland helaas nog het nodige mis is op het gebied van veetransporten. Wij werken veel in het buitenland en horen vaak: “Gelukkig is het in Nederland allemaal prima in orde!’ Deze cijfers zeggen iets anders”, aldus Steendijk.

Bron: Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.