Joost van Uffelen uit Leiden heeft met zijn sierlijke, vrolijke foto van een poserende zeeleeuw de vakjuryprijs van de Frans Lanting Award 2014 gewonnen. Voor de publieksprijs zijn ruim 15.000 stemmen uitgebracht. De winnaar van de publieksprijs is Benjamin van der Spek uit Terneuzen met zijn hoopvolle foto ‘A Brand New Day’. Voor de fotowedstrijd, georganiseerd door National Geographic en het Wereld Natuur Fonds (WNF), werden bijna vijfduizend foto?s ingezonden.

Frans Lanting Award 2014

Topnatuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting maakte de winnaar van de vakjuryprijs woensdag bekend in RTL Late Night:

“Het is een schitterende foto van een zeeleeuwtje dat lijkt te poseren voor de fotograaf. Vaag op de achtergrond zie je nog meer zeeleeuwen. De foto brengt echt tot uitdrukking waarom die oceanen zo belangrijk zijn. Het is vrijheid en blijheid voor deze zeeleeuwen, maar wij moeten er wel voor zorgen dat ze een toekomst hebben in de oceanen.”

Jonge speelse zeeleeuw
Van Uffelen heeft de foto gemaakt bij het Mexicaanse schiereiland Baja California tijdens het ‘freediven’ met de speelse dieren.

“De grootste uitdaging was om orde in de chaos van 300 speelse, razendsnelle dieren te scheppen. Uiteindelijk was er een jonge zeeleeuw mans genoeg om te poseren voor mijn camera. Deze intelligente, nieuwsgierige dieren leven precies op het gebied waar het land de zee ontmoet, het thema van de fotowedstrijd. Deze soort zeeleeuw figureert veel in shows in dolfinaria, maar ik zie ze liever in het wild waar ze in vrijheid hun poses aan kunnen nemen.”

Verrassend beeld
De tweede prijs is voor “Look me in my eyes” van Rien van Veldhuizen uit Deventer. De jury vindt dit ‘”een bijzonder en verrassend beeld van een bij en een kikker. Een fraaie eenheid van techniek en esthetiek.” Van Veldhuizen heeft de foto gemaakt aan de rand van een vijver in Nederland, waar hij uren doorbrengt met observeren en fotograferen.

“Als je openstaat voor natuur dan gaat er een wereld voor je open en die wil ik graag delen”, aldus de fotograaf.

Pinguïns met olie
En de derde prijs gaat naar “Pinguïns met olie op Tristan da Cunha” van Menno van Duijn uit Rijnsburg. De jury over de foto:

“Geraffineerd patroon, goede belichting en de uitsnede is zorgvuldig gekozen. Het is een foto met een verhaal. Ook natuur op de meest afgelegen plekken wordt bedreigd.”

Van Duijn heeft uren doorgebracht om de olieramp in beeld te brengen.

“Het laat de impact zien waar zee, land en menselijke invloeden op de oceaan samenkomen.”

Hoop en geluk
Maar liefst 2.001 van de ruim 15.000 publieksstemmen gingen naar ‘A Brand New Day’ van Benjamin van der Spek uit Terneuzen. Van der Spek maakte de foto in 2011 op de Malediven.

“Ik zag ’s ochtends tijdens een strandwandeling de dreigende lucht aankomen en er vormde zich een regenboog. Vervolgens vroeg ik mijn vriendin om te springen. Deze foto is het resultaat. Ik heb de foto vernoemd naar het lied ‘A Brand New Day’ uit The Wiz. Jeugdsentiment dat bij mij het gevoel van hoop en geluk versterkt. Net als deze foto.”

Bekijk de foto’s van de winnaars.

Persbericht WNF.nl ©PiepVandaag.nl