Zandvoort heeft er sinds een aantal maanden twee wel heel bijzondere bezoekers bij: een koppel zilvervossen! In het dorp leeft het onderwerp, iedereen heeft ze inmiddels wel gezien; ze struinen ‘s avonds het dorp af en weten precies waar ze wat te eten krijgen: bij de shoarmatent krijgen ze shoarma, mensen met honden geven ze hondenkoekjes en uitgaande jongeren staan graag hun frikadelletje af. Al met al niet echt een goed menu voor dit roofdier.

zilvervossen
Foto: Duurzaam Fauna Advies 

Overdag vertoeven ze het liefst op het rustige kerkhof. Alleen ontpoppen deze wildebrassen zich al snel tot ware grafschenners! Ze graven de plantjes uit, gaan er met bloemstukken vandoor en vreten kaarsen kapot. Een ouder echtpaar, dat net een bloemetje neer kwam zetten, werd bij het verwijderen van het knisperende folie al snel verrast door de vossen, die dachten dat ze wat lekkers hadden. Ook in de nabijgelegen parkeergarage jagen ze bezoekers de stuipen op het lijf en laten ze overal hun uitwerpselen achter.

Zilvervossen als huisdier
Kortom: ze kunnen hier niet blijven, hoe mooi en leuk ze ook zijn. Maar wat dan? Terugzetten in de duinen? Het probleem is dat ze daar niet vandaan komen. Deze vossensoort komt namelijk niet van nature in het wild voor. Zilvervossen zijn speciaal voor de bonthandel gefokt. Hun mooie vacht is erg populair onder bonthandelaren. Gelukkig mogen in Nederland geen vossen meer voor hun bont worden gehouden, maar als huisdier mogen ze nog wel verhandeld worden.
Of het stel ontsnapt is of gedumpt is niet bekend, maar gezien hun tamheid is het wel heel waarschijnlijk dat ze ooit als huisdier zijn gehouden.

zilvervossen
Foto: Nancy Slot-Slokker

Twee maanden geleden prijkte er nog een advertentie op Marktplaats:
2 zilvervossen € 700 in Spijkenisse.

En zo gaat dat: dieren die niet geschikt zijn om als huisdier te houden, worden te koop aangeboden en gedumpt zodra men erachter komt dat zo’n vos toch niet zo handig is met bijvoorbeeld kleine kinderen.

Je zou van zo’n dier niet verwachten dat het legaal is om in huis te houden. Het gekke is dat men zelfs een krokodil als huisdier mag houden! Gelukkig kwamen Duurzaam Fauna Advies en Stichting Aap te hulp. Vorige week werden er vangkooien geplaatst, waarin de vossen kuikens en muizen te eten kregen. Het duurde niet lang voor de dieren volledig op hun gemak in de kooien hun maaltje op aten. Morgen is het zo ver, dan moeten we afscheid gaan nemen van dit bijzondere stel.

zilvervossen
Foto: Nancy Slot-Slokker

Deze vossen hebben het geluk dat Stichting Aap ze op kon vangen, maar vele dieren kwijnen weg in kleine hokjes of op een plek die ver van hun natuurlijke leefomgeving afstaat. En daarom is het zo enorm belangrijk dat Sharon Dijksma voort maakt met de positieflijst, zodat er duidelijke grenzen worden gesteld aan het soort dieren dat wel of niet geschikt is om als huisdier te houden.

Nancy Slot-Slokker

©PiepVandaag.nl