Vanaf deze week kan iedereen stemmen op de verkiezing Dom Bontje 2014. De jaarlijkse verkiezing van dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren beoordeelt het gebruik van bont door bekende Nederlanders. Genomineerden zijn Lieke van Lexmond, Caro Emerald, Roy Donders, Yes-R, Natasja Froger en Django Steenbakker. Met de verkiezing wil Bont voor Dieren mensen bewust maken van het dierenleed dat aan bont kleeft en de bekende Nederlanders wijzen op hun voorbeeldfunctie.

Dom Bontje 2014

Nicole van Gemert, directeur Bont voor Dieren:

“Alle genomineerden dragen het bont van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood; de rest van het dier wordt weggegooid. De bekende Nederlanders hebben ruim voor hun nominatie een brief van ons ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilt. Toch heeft hen dit niet doen besluiten om te stoppen met het dragen van bont.”

Actrice Lieke van Lexmond heeft als kersverse moeder helaas ook Nijntje herontdekt en gaat gekleed in een met konijnenbont gevoerde parka. Zangeres Caro Emerald is genomineerd wegens het dragen van vintage bont. De zangeres lijkt ermee te zeggen dat het oké is om bont te dragen, maar ook voor tweedehands bontjes zijn dieren op afschuwelijke wijze gedood. Voor Roy Donders, de stylist uit het zuiden, staan wasbeerhonden niet te juichen; voor ze het weten liggen ze óf als bontje in zijn kledingwinkel óf draagt hij ze zelf. Mode-ontwerper Django Steenbakker is genomineerd wegens zijn creaties met nertsenbont, waarvan het Nederlandse parlement besloten heeft dat het verboden moet worden. Presentatrice Natasja Froger gaat deze winter weer gekleed in een jas met enorme kraag van wasbeerhondenbont. Dat wasbeerhonden enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden en soms zelfs levend gevild, lijkt maar niet bij de blonde presentatrice door te willen dringen en dus is Natasja voor de tweede keer genomineerd.Respect voor dierenwelzijn is ook bij rapper Yes-R, met zijn bontkraag van wilde coyote, helaas ver te zoeken.

In eerste instantie had Bont voor Dieren ook topmodel Doutzen Kroes voor Dom Bontje 2014 genomineerd wegens haar jas met kraag van coyotebont maar na het ontvangen van informatie over de gruwelijke lijdensweg die coyotes in wildklemmen ondergaan, besloot Doutzen de kraag van haar jas te verwijderen. Van Gemert:

“Doutzen was erg geschrokken van de ware herkomst van de kraag op haar jas en heeft daarom besloten de kraag meteen van haar jas af te halen”.

Stemmen kan nog tot en met 31 december 2014. Begin januari 2015 maakt Bont voor Dieren de winnaar bekend.

Persbericht Bont voor Dieren