Een trekpaard in Córdoba, Argentinië, heeft met zijn bijzonder verhaal vele harten geraakt. Het dier, dat een wagen moest strekken, zakte in elkaar omdat hij ondervoed en verwaarloosd was. Hij kon gewoon niet meer. Eenmaal op de grond begonnen de eigenaren, waarschijnlijk minderjarigen, het paard te schoppen en te slaan zodat hij weer zou gaan lopen. Gelukkig schoten meerdere lokale bewoners het dier te hulp.

trekpaard
Trekpaard in Argentinië gered na in elkaar te zijn gezakt | Foto: Fundación sin Estribo

Toen het dier werd mishandeld, snelden de bewoners toe om in te grijpen en belden ze de politie. De eigenaren vluchtten toen de politie aankwam. De bewoners waren druk bezig het dier water en voedsel te geven, waardoor ze niet achter de eigenaren zijn aangerend. Het dier bleek ernstig ondervoed en had grote wonden. Na de redding is het paard overgedragen aan de Stichting Fundación sin Estribo die het dier zal verzorgen. De voorzitter van de stichting, Andrea Heredia de Olazábal, vlak na de redding:

“De buren belden de politie en kregen het voor elkaar dat de eigenaren het paard niet meenamen. Ik zal hem meenemen naar mijn huis. Het dier moet zo’n 6 jaar oud zijn.”

“De staat moet het trekken van wagens door paarden verbieden.”

Stedelijk Afval
Het paard heeft de naam Victoriano gekregen. Paarden als Victoriano worden in Argentinië veel gebruikt om wagens vol stedelijk afval te verplaatsen. Het werk wordt veelvuldig gedaan door minderjarigen en zowel de paarden als de mensen werken onder de meest erbarmelijke omstandigheden. Meerdere NGO’s in Argentinië strijden voor het einde van de tracción a sangre, zoals dit werk wordt genoemd. Er wordt geschat dat alleen al in de omgeving van Buenos Aires 50.000 trekpaarden worden ingezet voor het verplaatsen van stedelijk afval.

Victoriano zal nooit meer ingezet worden om wagens te trekken en hem wacht een mooie toekomst.

Bronnen: Diario Popular, AM Edición León ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer