Bij natuurrampen wordt vooral gekeken naar de gevolgen voor de mens, maar ook dieren zijn er dagelijks het slachtoffer van. Zoals de overstromingen in Kerala, het zuiden van India, waar grote delen land na overvloedige regenval onder water staan. Naar schatting een miljoen mensen zijn op de vlucht voor het water en zij lieten daarbij helaas veel dieren achter. Die worden nu zoveel mogelijk door vrijwilligers gered van de honger- en verdrinkingsdood.

overstromingen
Gered van het wassende water in Kerala | Foto: screenshot video Manoj Kumar/Twitter

Honderden vrijwilligers zijn het gebied ingegaan met bootjes, op zoek naar dieren die achtergelaten zijn door mensen die moesten vluchten voor het water. De vrijwilligers vinden onder meer huisdieren; plukken katten uit bomen en honden van daken. Dagelijks komen er volgens Kerala Animal Rescue honderden telefoontjes binnen en ze hebben inmiddels een paar honderd dieren kunnen redden door ze naar hoger gelegen gebied te brengen.

Onderstaande berichten laten onder meer de redding zien van 19 honden en hun eigenaar, want er zijn ook mensen die weigeren om hun dieren in de steek te laten:

Zwemvest
In onderstaand filmpje krijgt een labrador die moeite heeft om zijn hoofd boven water te houden het zwemvest van één van de vrijwilligers:

Landbouwdieren
Kleinere dieren kunnen vaak zelf een hoger punt opzoeken, bijvoorbeeld in huis op een kast, trap of op het dak. Maar voor landbouwdieren is dat lastig. Naar schatting zijn er inmiddels zo’n 8000 koeien, schappen en buffels omgekomen en meer dan 3200 geiten. Ook melden veel mensen dat ze hun hond voor de zekerheid aangelijnd hadden achtergelaten, maar dat ze er niet bij nagedacht hebben dat het dier juist daarom niet kon ontkomen aan het rijzende water.

De grootste problemen zijn in de provincie Kerala, waar de meeste regen viel. Helaas wordt verwacht dat de huidige aantallen dierlijke slachtoffers nog veel verder zullen oplopen. Een kleine troost is dan om te zien dat dieren elkaar ook proberen te helpen:

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.