Zo’n 300 dode zeeschildpadden werden afgelopen dinsdag gevonden aan de kust van de staat Oaxaca, Mexico. De federale milieubeschermingsdienst (Profepa) bevestigt dat de schildpadden gestorven zijn toen ze vast kwamen te zitten in een visnet van 120 meter lang. De visnetten waren bedoeld om haaien en de Sierra-koningsmakreel te vangen.

schildpadden
Visnetten doden 300 schildpadden in Mexico | Pixabay

Vissers uit de staat van Oaxaca vonden de dode schildpadden in Barra de Colotepec, vlakbij Puerto Escondido. Ze troffen tientallen dode schildpadden in het water in een net. Deze schildpadden behoren tot het soort Lepidochelys olivacea, een bedreigd diersoort. Ze zijn de kleinste zeeschildpadden ter wereld, met een lengte van 75 centimeter lang en een maximum gewicht van 45 kilogram. Tussen mei en september zwemmen ze naar de Pacifische kust van Mexico om daar hun eieren te leggen.

Aan de hand van de staat van ontbinding waarin de dode dieren zich bevonden kon er geconcludeerd worden dat ze al acht dagen dood waren. De schildpadden zijn begraven in twee grafkuilen op het strand. De autoriteiten sluiten niet uit dat er nog meer schildpadden door dit visnet zijn gestorven.

schildpadden
De dode schildpadden op een strand | Profepa

In Mexico leven zes van de zeven zeeschildpadsoorten in de wereld. Het land heeft een speciaal programma om deze reptielen te beschermen. Zo bestaan er strafmaatregelen voor het doden van deze dieren. Deze zaak wordt onderzocht en de autoriteiten hopen de eigenaren van het visnet te vinden.

Tussen 24 juli en 13 augustus werden 113 andere zeeschildpadden dood gevonden langs de kustlijn van Mexico. Het gaat hierbij ook om schildpadsoorten die met uitsterven worden bedreigd. De Mexicaanse autoriteiten geven aan nog bezig te zijn met het onderzoek naar de mysterieuze massasterfte.

Bronnen: El Mundo, El Espectador, El Universal ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.