Het parlement van Catalonië, in het noordoosten van Spanje, steunt een wetsvoorstel dat het gebruik van alle dieren, zowel wild als gedomesticeerd, in circussen in de regio verbiedt. Volgens de politici worden circusdieren slecht behandeld.

circus
Een neushoorn in het circus | Foto via Wikimedia Commons

Hoewel het voorstel nog als wet moet worden bekrachtigd, stemden slechts twee van de zeven politieke partijen tegen. Er zijn wellicht enkele aanpassingen nodig, maar de kans is groot dat het wetsvoorstel de komende maanden doorgang vindt. Hiermee wordt Catalonië de eerste Spaanse regio die circusdieren verbiedt.

Daniel Turner van de Born Free Foundation is erg verheugd over dit nieuws:

‘Catalonië schaart zich hiermee bij de 138 Spaanse gemeenten die circussen met dieren al verboden hebben vanwege welzijnsproblemen. In Europa, maar ook daarbuiten, is er steeds meer weerstand tegen het gebruik van dieren in circussen. Dat is enorm bemoedigend. We krijgen steeds meer begrip voor dieren en hun natuurlijke behoeften, waardoor minder mensen naar het circus gaan. Nog even en circussen met dieren worden verbannen naar de geschiedenisboeken.’

België en Engeland hebben net als Nederland besloten dat ze wilde dieren in circussen gaan verbieden: in Oostenrijk en Kroatië is dit al een feit. Cyprus en Griekenland verbieden alle dieren in circussen, net als in Catalonië het plan is.

Ondanks deze voorzichtige successen blijven circussen met wilde dieren helaas in andere Europese landen nog steeds populair. In Duitsland leven zo’n 200 wilde dieren in circussen, in Frankrijk 120, in Italië 100, in Spanje nog 45, in Tsjechië 30 en in Hongarije 20.

Vraag je je nog af waarom dieren niet in een circus thuishoren? Bekijk dan onderstaand filmpje van Born Free.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde