Veertien olifanten zijn in het Matusadona Park en in het Hwange National Park in Zimbabwe vergiftigd met cyanide. Uit onderzoek blijkt dat elf dieren in Hwange werden vergiftigd door te likken aan een zoute liksteen. De drie olifanten in Matusadona kregen cyanide binnen die was aangebracht op sinaasappelschillen. Onder de vergiftigde olifanten was ook een olifantje van drie maanden oud. Volgens nieuwszender CNN zijn er inmiddels vijf verdachten opgepakt.

vergiftigd door stropers
© Burrard-Lucas Wildlife Photography

Vier olifanten werden aangetroffen zonder slagtanden. De andere dieren hadden hun slagtanden nog wel. Waarschijnlijk zijn de stropers gestoord voordat ze hun “werk” konden afmaken.

Het is helaas niet de eerste keer dat olifanten op deze gruwelijke manier aan hun einde komen. Vorig jaar werden in het Hwange National Park maar liefst 300 olifanten gedood door vergiftiging met cyanide. Naast de 300 vergiftigde olifanten zijn ook grote aantallen andere wilde dieren het slachtoffer geworden. Jagers en toezichthouders van het park spraken toen van de grootste afslachting in zuidelijk Afrika in 25 jaar tijd.

Onder andere drink- en zoutlikplaatsen worden vergiftigd door stropers. De dieren in het park trekken in de droge periode van drinkplaats naar drinkplaats en worden zo op een vreselijk manier vergiftigd door de bendes. Als de olifanten zijn overleden aan het gif, meestal vlakbij de drinkplaats, worden zij opgegeten door de leeuwen, hyena’s en gieren.

Zo wordt het eten van vergiftigde kadavers gezien als een van de grootste oorzaken voor de dramatische afname in het aantal gieren. In West-Afrika is de totale gierenpopulatie in de afgelopen 30 jaar met maar liefst 42 procent gekrompen. Vooral met de Rüppellsgier gaat het slecht: van deze soort verdween al 85 procent in de laatste drie decennia.

Overigens wordt het gif door stropers ook vaak doelbewust op de dode dieren aangebracht. Door de gieren uit te roeien, hopen de stropers het moeilijker te maken voor parkwachters om hen op te sporen. De aanwezigheid van grote groepen gieren wordt door de autoriteiten namelijk gebruikt als indicatie voor stropersactiviteit.

Het gebruik van cyanide is een nieuw wapen geworden tegen wilde dieren. Volgens natuurbeschermers heeft het Hwange National Park zeker tien keer zoveel rangers nodig om de dieren in het park enigszins te kunnen beschermen tegen dit soort grootschalige stroperij.

Bron: AD.nl ©PiepVandaag.nl