Maandag liet Marineland in Antibes, Zuid-Frankrijk, weten dat de 19-jarige orka Valentin is overleden. De dieren in het dolfinarium zaten als ratten in de val, toen vorige week hun verblijven tijdens een storm overstroomden. Meerdere dieren zijn overleden, waaronder tropische vissen, roggen en haaien. Een schildpad werd gevonden in het filtersysteem van het dolfijnverblijf, diverse andere schildpadden zijn verdwenen.

Marineland
Orkashow in Marineland Antibes | Foto credit: orcas.world via Compfight cc

Het attractiepark aan de Franse Rivièra kreeg het zwaar te verduren tijdens de stormen van vorig weekend. De verblijven van pinguïns en zeeleeuwen zouden vol modder zijn gestroomd en roggen en andere dieren werden dood op het parkeerterrein aangetroffen.

Vervuild water
Hoewel Marineland in eerste instantie aangaf dat alle orka’s de overstroming hadden overleefd en in goede gezondheid verkeerden, bleek maandag dat Valentin was gestorven. De precieze doodsoorzaak werd nog niet bekendgemaakt, hoewel het denkbaar is dat in het bassin gespoelde troep een rol speelt. Bacteriën in vervuild water kunnen problemen veroorzaken aan het spijsverteringssysteem en infecties in de luchtwegen, vertelde Margaux Dodds, directeur van Marine Connection. Ook kunnen ogen, mond en andere gevoelige lichaamsdelen geïrriteerd raken.

Dodds vindt dat alle faciliteiten die dieren in gevangenschap houden een rampenplan moeten hebben, om de dieren in noodgevallen direct te kunnen verplaatsen.

Schade
Volgens directeur Bernard Gianpaolo is 90% van de technische voorzieningen beschadigd, wat gevolgen heeft voor de verzorging van de dieren. Marineland Antibes heeft nog vier orka’s, veertien tuimelaars en vele andere zee(zoog)dieren. De nog in leven zijnde orka’s zijn Inouk, Wikie en Wikies jongen Moana en Keijo (Valentin is waarschijnlijk de vader van Keijo).

Valentin
Orka Valentin is in dit dolfinarium geboren. Zijn beide ouders waren uit het wild gevangen IJslandse orka’s. Moeder Freya overleed in juni van dit jaar in Marineland na langdurige problemen met haar gezondheid. In 1982 werd ze gevangen, slechts een jaar oud. Vader Kim overleed in november 2005, 23 of 24 jaar oud. Valentin kreeg medicatie toegediend uit veiligheidsoverwegingen (hij zou meermaals agressief zijn geweest) en om zijn seksuele gedrag te onderdrukken. Zijn sperma werd gebruikt voor kunstmatige inseminatie. Net als veel orka’s in gevangenschap vertoonde hij stereotiep gedrag (wat duidt op stress) zoals boeren, kauwen aan beton en stoten met zijn hoofd tegen de zijkanten van zijn bassin en de hekken. Daarnaast leed hij aan een huidaandoening.

Deze ramp doet denken aan de overstroming in Tbilisi, Georgië, afgelopen voorjaar, waarbij vele dierentuindieren verdronken. Dieren in gevangenschap kunnen in een noodsituatie meestal geen kant op.

Bronnen: Nice Matin, The Dodo, The Local, Orca Aware ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde