‘Tombili’ werd hij liefkozend genoemd, wat in het Turks zoveel betekent als ‘dikkerdje’, een uitdrukking die vaker aan huisdieren wordt gegeven. Tombili was de publiekslieveling van Ziverbey, deel van de wijk Kadıköy in Istanboel. Een koddige foto maakte hem wereldberoemd, en die foto werd de inspiratie voor een standbeeld ter nagedachtenis aan een geliefde kat.

standbeeld
Tombili en zijn (even)beeld | Foto: Anadolu Kedisi/Facebook

Tombili werd lokaal bekend door zijn nonchalante houding ten opzichte van mensen die met hem wilden spelen. De kat werd wereldberoemd eerder dit jaar na een foto van hem, liggend op een van zijn favoriete plekken op de stoep. De foto werd duizenden keren gedeeld op de sociale media.

Mascotte
Hoewel Tombili pas op late leeftijd roem mocht vergaren waren de emoties er niet minder om, toen hij in augustus overleed na een onbekende ziekte die een maand duurde. De bevolking leefde zo mee dat er flyers de buurt rondgingen met de tekst:

“Je zult voortleven in onze harten, mascotte van onze straat.”

Herscheppen
Een change.org petitie die vroeg om een officiële gedenkplaats leverde 17.000 handtekeningen op en gaf de doorslag voor het stadsbestuur om beeldhouwer Seval Şahin te vragen met een bronzen standbeeld de kat in zijn beroemde pose te herscheppen.

Het standbeeld werd ingehuldigd op 4 oktober tijdens Wereld Dierendag. Honderden mensen kwamen om hun eer te bewijzen. Zij brachten brachten kaarsen, kattenvoer en bloemen. Het evenement werd uitgezonden door de Turkse televisie.


Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel