In Waddinxveen zijn gisterochtend 60.000 kippen omgekomen bij een stalbrand. De brand brak uit op het bedrijf van wethouder Kees de Jong aan de Plasmanweg. De vier schuren waar de kippen zich in bevonden branden volledig af.

Telegraaf
60.000 kippen | Foto: Pixabay

Het bedrijf verkocht jaarlijks 18 miljoen eieren. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Wel is duidelijk geworden dat de brand is begonnen in één van de schuren aan de achterzijde van het terrein.

Advertentie
Naar aanleiding van de stalbrand wilde World Animal Protection een advertentie plaatsen in de Telegraaf . Met de commerciële afdeling van het dagblad waren daarover afspraken gemaakt, maar de hoofdredactie stak er een stokje voor. Zij stelt dat de tekst zou kunnen leiden tot geweld. Het gaat om de volgende tekst:

“60.000 kippen door vuur verteerd.

Met verbijstering en woede hebben we kennisgenomen van de stalbrand die op 6 oktober 2016 in Waddinxveen heeft plaats gevonden. Deze brand heeft aan 60.000 kippen het leven gekost. Zij zijn levend in vlammen opgegaan.

In Nederland verbranden jaarlijks gemiddeld meer dan 100.000 boerderijdieren. Aan bestaande stallen worden niet meer veiligheidseisen gesteld dan aan een opslagplaats van materialen.

Den Haag, World Animal Protection, Pascal de Smit, directeur.”

Weinig tolerant
World Animal Protection begrijpt niet waarom de Telegraaf de advertentie weigert:

“Terwijl media dagelijks volstaan met weinig tolerante quotes, begrijpen wij niet dat iemand in onze tekst een aanzet of oproep tot geweld kan lezen. Wij zijn verbaasd.”

Bronnen: AD, World Animal Protection ©PiepVandaag.nl