De Nationale Raad van Slowakije, het parlement, heeft ingestemd met een bontfokverbod. Vanaf 2021 gaat het verbod op het fokken van dieren voor hun pels in, met een uitfasering tot 2025. Ook in Oost-Europa komt nu langzaam wetgeving op gang om de gruwelen van de bontindustrie uit te bannen en in Slowakije ging dat verrassend makkelijk. Bontboeren kunnen hun biezen pakken.

bontboeren
Wet op uitbannen bontboeren in Slowakije aangenomen | Foto: publiek domein

De Nationale Raad stemde in met het bontfokverbod na slechts zeven maanden campagne onder leiding van Humánny Pokrok, hetgeen menselijke vooruitgang betekent. De non-profitorganisatie publiceerde schokkende undercoverbeelden van een nertsenfarm in Noord-Slowakije. De beelden leidden tot grote publieke verontwaardiging en zo’n 76.000 mensen tekenden in korte tijd een petitie die het einde van de bontfok in Slowakije eiste.

Bontboeren uitgebannen

Het antwoord op de campagne kwam van parlementslid Eva Antošová van de Slowaakse Nationale Partij, die in september een wetsvoorstel indiende waarmee het einde van de bontindustrie werd aangekondigd. Het voorstel is deze week aangenomen met instemming van alle politieke partijen.

bontboeren
Er zijn nu 8 konijnenfarms en 1 nertsenboerderij in Slowakije | Foto: Pixabay

Het bontfokverbod gaat van kracht in 2021. Na 2021 mogen geen nieuwe pelsfokkerijen meer geopend worden en de bontboeren die dan nog een bedrijfsvoering hebben kunnen tot 2025 uitkijken naar een echte baan. Het gaat in Slowakije vooral om konijnenfarms, waar er op dit moment acht van actief zijn. Er is ook een nertsenboerderij met een capaciteit van 5000 dieren. Een woordvoerder van Humánny Pokrok reageerde verheugd op het aangekondigde verbod:

“Het is een grote overwinning voor dieren en een teken dat de Slowaakse samenleving vooruitgaat en tienduizenden mensen klaarstaan om op te komen voor dieren en hun bescherming. Slowakije heeft vandaag een grote stap voorwaarts gemaakt en we hopen dat dit het begin is van een nieuwe betere toekomst voor dieren in ons land.”

De organisatie heeft hoop op een positief vervolg:

“De bescherming van dieren in Slowakije tot een politieke kwestie maken is een goed teken en geeft ons hoop dat we ook andere dierenmishandelingskwesties kunnen aanpakken.”

bontboeren
Nertsenfokkerij bij Tilburg | Foto: Jack Tummers

Wie volgt?

Slowakije wordt het 14e Europese land dat een bontfokverbod instelt en het 15e land waar bontfok is uitgebannen, wanneer Duitsland wordt meegerekend. Daar geldt weliswaar geen officieel verbod maar de wetgeving is dermate streng dat bontboeren zich niet langer welkom voelen. En het veelgehoorde tegenargument dat ze dan vertrekken en zich in Oost-Europa vestigen lijkt met het verbod in Slowakije steeds minder hout te snijden. Wie volgt het goede voorbeeld?

  • Lees ook:

#GNvdD: Nertsenfokverbod Nederland nu echt definitief


Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel