De berenjacht in de Amerikaanse staat New Jersey eindigde op zaterdag. In zes dagen tijd zijn 255 zwarte beren gedood.

zwarte beren
De geschoten beren worden gewogen en gemeten | ©BEAR Group

Vorige week maandag begon de jacht op zwarte beren. Het doel was om de populatie met 30% te reduceren, om het aantal confrontaties met mensen te verminderen. Volgens berenexpert Lynn Rogers, oprichter van het North American Bear Center, zijn gevaarlijke situaties met zwarte beren echter zeldzaam. In tegenstelling tot de mensen die met hun wapens het bos in trekken, zijn zwarte beren niet agressief. Als ze een mens tegenkomen is hun instinct juist om te vluchten, door weg te rennen of een boom in te klimmen. Zelfs als mensen in de buurt van hun jongen komen, zijn ze niet heel beschermend. Rogers heeft regelmatig berenjongen gezenderd in aanwezigheid van de moederberen.

In plaats van te genieten van deze prachtige wilde dieren in hun natuurlijke omgeving, zijn er mensen die juist plezier beleven aan het ophangen van de kop van een dode beer aan hun muur. Tijdens de zesdaagse berenjacht kregen zij de kans hun macabere hobby uit te oefenen.

Berenfamilies gedood

De populatie in 4 van de 5 toegewezen jachtgebieden bedraagt naar schatting zo’n 1.524 beren. Niet alleen volwassen beren werden gedood, ook berenjongen waren niet veilig. Hele families zijn afgeslacht, ongeacht grootte, gewicht of geslacht. Ook de jagers hoeven niet volwassen te zijn om aan de jachtpartij mee te doen: op de zesde en laatste dag was een kind van 12 jaar aanwezig met zijn vader. Vorig jaar schoot hij zijn eerste beer.

De eerste drie dagen van de jachtpartij mochten jagers alleen pijl en boog gebruiken. Tijdens de laatste drie dagen was ook het gebruik van voorladers toegestaan. Verschillende jachtgroepen gebruikten geuren, waaronder vanille, als lokaas.

Op de eerste dag werden al 94 beren gedood, ruim het dubbele van het aantal beren dat afgeschoten werd op de eerste dag in 2018.

Nadat de dieren waren doodgeschoten, of zoals de jagers zeggen: ‘geoogst’, werd in Whittingham Wildlife Management Area in Fredon data verzameld, zoals maten, gewichten en locatie van overlijden. Demonstranten waren er elke dag aanwezig om een wake te houden voor de beren. Ze legden een rouwkrans neer en staken kaarsjes aan.

Demonstranten probeerden gouverneur Phil Murphy ertoe te bewegen de jacht af te blazen, maar dit is niet gelukt. Wel bepaalde hij dat op staatsgrond niet gejaagd mocht worden. Jagers hebben een rechtszaak aangespannen tegen de gouverneur, omdat ze van mening zijn dat hij deze gebieden niet mag uitsluiten.

Volgend jachtseizoen in zicht

Na deze zesdaagse jachtpartij zijn de overgebleven zwarte beren in New Jersey nog niet veilig. Op 9 december begint het jachtseizoen waarbij met vuurwapens geschoten mag worden.

Bronnen:

©Animals Today Angelique Lagarde