Het Franse luxemerk Hermès heeft grootse plannen om de kweek van Australische zoutwaterkrokodillen sterk te gaan uitbreiden. De dieren worden gefokt voor het vervaardigen van handtassen, riemen en schoenen.

krokodillen
Australische krokodillen hebben gruwelijk leven voor Hermès handtas | Foto: Publiek domein

50.000 zoutwaterkrokodillen

Dierenorganisatie World Animal Protection vraagt aan de Australische federale regering om een einde te maken aan de wrede krokodillenhuidhandel. Het Franse luxemodemerk Hermès is van plan om de kweek van Australische zoutwaterkrokodillen flink te gaan uitbreiden op een krokodillenfarm te Nothern Territory, een territorium ten noorden van Australië. De boerderij heeft alleen nog een exportvergunning nodig om de krokodillenhuiden te mogen exporteren. Mocht deze worden verleend door Minister van Milieu -The Hon Sussan Ley Mp-, dan worden er 50.000 zoutwaterkrokodillen op de boerderij gehouden om te kunnen slachten voor niet essentiële luxeartikelen zoals handtassen, riemen en schoenen.

World Animal Protection maakt zich erg hard voor de gruwelijkheden die plaatsvinden op de zogenaamde krokodillenfarms. De organisatie heeft het rapport ‘Fashion Victims’ opgesteld waarin het feitelijk en gedetailleerd de dieronterende misstanden beschrijft. Tevens is er een petitie gestart om ervoor te zorgen dat het ministerie van Australië geen exportvergunning verleent en daarmee een einde komt aan de gekweekte krokodillenmishandeling. Australië neemt nu al 60 procent van de wereldwijde productie van zoutwaterkrokodillenhuiden voor zijn rekening, waarvan twee derde uit het Northern Territory komt.

Lijden voor menselijke luxe

Elk jaar lijden duizenden Australische krokodillen en worden ze op wrede wijze gekweekt en gemarteld. In het rapport staat dat per product drie tot vier krokodillen worden gedood om hun ‘huid’, omdat ze uitermate geschikt zijn voor de dure pronkstukken zoals de Hermès handtassen. Tegelijkertijd zijn het gevoelloze wrede eyecatchers waaraan veel dierenleed kleeft. De meeste eieren worden uit het wild verzameld en onder gecontroleerde omstandigheden uitgebroed. De krokodillen groeien op in overvolle en met plastic beklede kooien om hun huid te beschermen tegen beschadigingen. In deze kooien leven de slachtoffers voor de menselijke statusluxe ongeveer 2 tot 3 jaar lang totdat ze ongeveer 2 meter in lengte of 38 centimeter buikomtrek breed zijn. Ter voorbereiding van de slacht, worden de krokodillen voorafgaande een aantal maanden naar gegroepeerde (individuele) kooien overgebracht om eventuele huidletsels te laten genezen en de huid te beschermen tegen beschadiging. Opgesloten en alleen liggen de wilde dieren te wachten om op gruwelijke wijze te worden afgeslacht. Helaas is het de harde werkelijkheid terwijl de wetenschap heeft aangetoond dat krokodillen heel goed pijn en plezier ervaren en in het wild wel zeventig jaar oud kunnen worden.

Ben Pearson, hoofd campagnes bij World Animal Protection, verklaart:

“Gekweekte krokodillen zijn wilde dieren, geen handtassen. Het zijn wezens met gevoel die het verdienen om van een wild leven te genieten, en niet weg te kwijnen in met plastic beklede hokken voor de winst van Franse modehuizen. Ze verdienen het niet om de hoge prijs van hun leven te betalen voor een dure handtas. Wij roepen de minister van Milieu, Sussan Ley, op om de uitbreiding van deze wrede en barbaarse industrie te stoppen, door een exportvergunning voor de Hermès krokodillenfarm af te wijzen. Als minister van Milieu heeft zij de plicht de humane behandeling van wilde dieren te bevorderen. Het kweken van krokodillen is precies het tegenovergestelde.”

Diervriendelijke mode

De nieuwe Hermès-farm komt op een moment dat het gebruik van exotische huiden voor mode steeds controversiëler wordt. Toonaangevende merken zoals Chanel, Victoria Beckham, Mulberry, Karl Lagerfeld, Vivienne Westwood en Tommy Hilfiger hebben zich ertoe verbonden geen exotische huiden en wilde dieren meer te gebruiken in hun producten of stappen daar van af, en kiezen voor humane en duurzame alternatieven.

Chanel zegt bont en exotische huiden vaarwel

Elke dag worden duizenden wilde dieren gestroopt of gekweekt en verkocht aan de wrede commerciële handel die wereldwijd miljarden dollars omzet. Het is nodig dat de wereld met een andere blik op de wilde dieren kijkt, zodat ze niet langer worden behandeld als louter bezitting die voor commercieel gewin kunnen worden geëxploiteerd. Pearson:

“Een uitbreiding van de krokodillenfokkerij zou ook een signaal zijn aan de internationale gemeenschap dat de Australische regering het fokken van wilde dieren en de handel in producten van wilde dieren aanvaardbaar vindt. De handel in wilde dieren is niet alleen een bron van dierenleed, maar bedreigt ook de menselijke gezondheid door omstandigheden te creëren die tot toekomstige pandemieën kunnen leiden. We moeten accepteren dat het welzijn van de mens intrinsiek verbonden is met de gezondheid van dieren en de natuur.”

Help mee om een einde te maken aan de gruwelijke krokodillenmishandelingen op de krokodillenfarms door de petitie te ondertekenen, om ervoor te zorgen dat de minister van Australië geen exportvergunning verleent aan de Hermès-boerderij. Maak daarmee een vuist tegen alle gruwelijke mishandelingen van dierlijke modeslachtoffers.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman