Bergorilla’s kunnen zingen van genoegen wanneer ze genieten van een smakelijke maaltijd. Nou ja, ze neuriën. Dit gedrag werd in 2016 voor het eerst aangetoond, maar toen hadden de onderzoekers enkel geluidsopnamen. Nu zijn de neuriënde gorilla’s gefilmd.

zingen
Berggorilla’s zingen tijdens het eten | Foto: screenshot Nature on PBS/YouTube

In de natuurdocumentaireserie ‘Nature: Spy in the Wild 2‘ van de BBC worden – net als in de eerste serie – in het wild levende dieren van nabij gevolgd, gebruikmakend van gerobotiseerde namaakdieren met camera’s. Hierdoor kan zonder verstoring van dichtbij gefilmd worden en in beeld gebracht worden hoe dieren leven als er geen mensen in de buurt zijn.

Zingen onder het eten

Met behulp van een pasgeboren robotjong werd een groep berggorilla’s in Oeganda van dichtbij bekeken, wat prachtige close-ups opleverde. En… neuriënde gorilla’s, die bladeren en stengels aan het eten zijn, hetgeen klaarblijkelijk een aangenaam verpozen is. De beelden zijn echt uniek, want niet eerder werd het zingen van gorilla’s op beeld en geluid vastgelegd:
.

.
Overigens filmde het robotjong ook dat de gorilla’s winderigheid vertonen, waarmee het geneurie feitelijk wordt bijgestaan door een blaasconcert. Of andersom, dat kan natuurlijk ook.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel