De dolfijn die een zeilschip vanuit Frankrijk tot in de Amsterdamse haven volgde, is weer terug naar zee. Dat laat Stichting SOS Dolfijn weten. Zondag deed de organisatie een poging de dolfijn terug naar zee te begeleiden; met hulp van het zeilschip en dit is gelukt.

Amsterdamse haven
Een tuimelaar is met een zeilschip mee de Amsterdamse haven in gezwommen (foto ter illustratie) | ©AlexandreRoux01 Flickr via Compfight cc

Zondag is het een team van SOS Dolfijn gelukt de tuimelaar, die de haven van Amsterdam was ingezwommen, terug te begeleiden naar zee.

SOS Dolfijn is zaterdag de hele middag in de havens van Amsterdam aanwezig geweest om de situatie van de tuimelaar te onderzoeken. Het ging om een volwassen dier dat met een zeilschip vanuit Frankrijk mee is gezwommen. Zaterdag voer het schip door de sluizen van IJmuiden het Noordzeekanaal binnen en de dolfijn bleef het schip volgen. Volgens SOS Dolfijn was het dier niet ziek of gewond, maar was het toch een zorgelijke situatie dat het dier in de haven terecht was gekomen.

De tuimelaar is een sociaal dier dat leeft in zout zeewater. De haven is uiteraard geen natuurlijk leefgebied en het water is er brak tot zoet. Op termijn zou het gebrek aan zout water gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

De haven weer uit

SOS Dolfijn bekeek alle mogelijkheden hoe het dier hulp te bieden. Zaterdag is geprobeerd de tuimelaar te lokken richting de sluizen. Het leek er even op dat het zou lukken omdat het dier met het bootje van SOS dolfijn mee zwom, maar al snel zwom de tuimelaar terug naar het zeilschip.

Zondag deed SOS Dolfijn samen met de bemanning van het zeilschip een poging de tuimelaar richting zee te begeleiden en dat is gelukt!

Inmiddels blijkt uit beeldmateriaal dat deze tuimelaar ook voor de Franse kust vaker is gezien in de buurt van mensen en schepen. Het leek even te gaan om een dolfijn die de naam Jean Floc’h heeft gekregen. Nu blijkt het te gaan om Zafar, een dolfijn die in 2018 nog actief contact zocht met zwemmers in een Franse haven.

Bron:

©Animals Today