Enkele trainers van orka’s hebben een boekje open gedaan over hun voormalige werkgever SeaWorld. Zo vertelden de ex-werknemers aan website ‘The Dodo’ dat veel orka’s in de parken van SeaWorld dagelijks medicijnen toegediend krijgen om de stress te onderdrukken.

SeaWorld

Om als orka te overleven in een bassin heb je een flinke hoeveelheid medicijnen nodig. Naast benzodiazepines, om de orka’s in toom te houden, krijgen zij bij SeaWorld ook antipsychotica toegediend om het testosteron te onderdrukken. Zo kreeg een orka met een zogend kalf van nog maar 9 dagen valium (een benzodiazepine) toegediend. Verder krijgen de dieren nog maagzuurremmers, antibiotica als preventie tegen infecties en anticonceptie om zwangerschap te reguleren, toegediend. Het dieet van medicijnen wordt nog aangevuld met ruim 35 kilo aan gelatine per dag om uitdroging te voorkomen.

De antibiotica die bijvoorbeeld preventief worden toegediend tegen tandinfecties, waar orka’s in gevangenschap snel last van hebben, brengen nare bijwerkingen met zich mee, zoals schimmelinfecties. Om de schimmels uit te roeien worden de vissen die de orka’s gevoerd krijgen geïnjecteerd met antischimmelmedicatie.

Voorstanders van het in gevangenschap houden van orka’s zijn van mening dat de zee aan medicijnen de orka’s helpt om gezond te blijven. Zeezoogdierenwetenschapper Naomi Rose van het ‘Animal Welfare Institute’ daarentegen zegt dat het in gevangenschap houden van orka’s juist het begin is van alle problemen. Wilde orka’s krijgen geen medicijnen toegediend en zij zijn in goede gezondheid.

Sommige van bovenstaande medicijnen zijn zo gevaarlijk dat het voor de mensen die het toedienen aanzienlijke risico’s met zich meebrengt. Ook zijn sommige anticonceptiemiddelen zo sterk dat zij alleen door de mannelijke trainers met handschoenen aan worden toegediend. Vrouwelijke trainers lopen namelijk het risico om onvruchtbaar te raken als zij met deze anticonceptiemedicijnen in aanraking komen.

Tot enkele jaren geleden werd het door SeaWorld, ondanks de risico’s voor de veiligheid en gezondheid van de trainers, toegestaan om als trainer met de orka’s in het bassin te zwemmen. Hier kwam met de dood van trainer Dawn Brancheau in 2010 abrupt een einde aan.

Bron: The Dodo ©PiepVandaag.nl Lianne Raat