In SeaWorld hebben orka’s psychoactieve medicatie gekregen om de dieren onder controle te houden. Dat blijkt uit gerechtsdocumenten die zijn uitgelekt. Het is het zoveelste schandaal rond het attractiepark in Florida.

Ikaika - Seaworld - gedrogeerd
Ikaika – Seaworld | Foto: lolilujah / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

De feiten rond dit nieuwe schandaal werden deze week bekend, maar dateren van een rechtszaak uit 2011 tussen Marineland en SeaWorld met betrekking tot het transport van de orka Ikaika. De dieren in SeaWorld zouden middelen als Valium, Xanax en andere benzodiazepines krijgen om ze in toom te houden. Dat blijkt nu uit een verklaring die destijds werd ingediend bij het hooggerechtshof van Ontaria, Canada. Marineland, een concurrerend attractiepark, verklaart daarin dat de dieren van SeaWorld gedrogeerd worden. Benzodiazepines veroorzaken een slaperig gevoel en worden gebruikt om paniekaanvallen te onderdrukken. De toenmalige vicepresident van SeaWorld, Dr. Lanny Cornwell bevestigde de beschuldigingen destijds. Cornwell is inmiddels president en CEO van Pacific Research Laboratories Inc.

Het gebruik van de medicatie werd verdedigd door een woordvoerder van SeaWorld die verklaarde dat:

“benzodiazepines soms gebruikt worden in de dierengeneeskunde voor het behandelen van dieren (…), het gebruik ervan gereguleerd is en het medicijn enkel wordt voorgeschreven door dierenartsen”.

Grote zorgen

De uitgelekte documenten zijn voor dierenrechtenorganisaties de laatste druppel en laten zien hoe zorgelijk de conditie en de gesteldheid van orka’s in gevangenschap is.

Jared Goodman van PETA denkt dat de documenten een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst van SeaWorld.

“De verslagen van de dierenarts tonen aan dat de orka’s in SeaWorld psychetropische medicijnen kregen zodat ze minder agressief zouden optreden naar elkaar toe in een frustrerende omgeving en dit in plaats van het oprichten van kustparken, de enige humane oplossing.”

Blackfish

Na het verschijnen van de documentaire Blackfish lijkt de stroom aan schandalen en negatieve publiciteit niet meer te stoppen. De documentaire werd gepresenteerd een jaar nadat het boek ‘Death At SeaWorld’ verscheen. In dit boek wordt onder andere beschreven hoe in SeaWorld de orka’s zonder reden van hun jongen worden gescheiden en dat de tanden van de dieren worden verwijderd met boormachines.

In de indrukwekkende documentaire Blackfish wordt het verhaal verteld van orka Tilikum. Het dier kreeg wereldwijde bekendheid nadat hij in de zomer van 2010, Dawn Brancheau, een ervaren orkatrainster van SeaWorld had gedood.

Tilikum tijdens show in SeaWorld - gedrogeerd
Tilikum tijdens show in SeaWorld | Foto: Wikimedia Commons

Regisseuse Gabriela Cowperthwaite deed onderzoek naar dit voorval, niet alleen als documentairemaakster maar ook als moeder die net met haar kinderen naar SeaWorld was geweest.

Voor haar onderzoek en documentaire dook Cowperthwaite in archiefbeelden en ging in gesprek met deskundigen, ooggetuigen en ex-trainers van SeaWorld. Het resultaat is een zeer indrukwekkend en hartverscheurend document van psychologisch verstoorde zoogdieren die om het geldgewin van de pretparkenindustrie in gevangenschap worden uitgebuit.

Bron: DeMorgen.be ©PiepVandaag.nl