De topmerken in outdoorkleding The North Face, Patagonia, Mammut, Jack Wolfskin en Vaude hebben onlangs toegezegd geen dons van vetgemeste en levend geplukte ganzen en eenden meer te gebruiken.

Geplukte ganzen
Foto: Vier Voeters

“Voor de foie gras industrie is dit besluit een slag in het gezicht. Eindelijk zijn er nu producenten van kwaliteitsjassen en -slaapzakken die wereldwijd nieuwe normen gaan hanteren inzake dierenbescherming” zegt Helma van de Vondevoort van Vier Voeters.

Levend plukken is een bijzonder wrede praktijk. Tijdens het plukken raken vele dieren gewond en deze wonden worden meestal zonder verdoving gehecht. In zijn leven kan een dier drie tot vier keer geplukt worden. Bij het vetmesten wordt er bij elk dier een trechter in de slokdarm geplaatst waardoor dan onder dwang gekookte maïs met vet toegediend wordt. Bij mechanische systemen wordt het voer binnen 2 – 3 secondes toegediend.

De outdoor industrie verwerkt jaarlijks enkele honderden tonnen dons afkomstig van miljoenen ganzen en eenden. De gehele productieketen is echter moeilijk te overzien. Het volgen van één enkele leverantie van veren en dons van een boerderij tot aan de vervaardiging van een jas of slaapzak vormt een grote uitdaging. Controles zijn noodzakelijk bij zowel de broederijen als ook de fokkerijen, de slachthuizen, het transport en de wasserijen. Om de traceerbaarheid daadwerkelijk te garanderen is transparantie van de outdoorproducenten voor het publiek daarbij essentieel.

Op basis van jarenlang onderzoek in de donsindustrie beschikt Vier Voeters over veel ervaring. De dierenbeschermingsorganisatie heeft de outdoorbedrijven geïnformeerd over de best mogelijke werkwijze om het hoogste veiligheidsniveau voor dierenbescherming te garanderen en kon hen uiteindelijk overtuigen.

“Deze toezeggingen vormen een historisch keerpunt, maar de bedrijven verkeren wat betreft veiligheid en transparantie betreft nog op verschillende niveaus. Momenteel werken wij aan een veilig en transparant traceerbaarheidssysteem. In de volgende fase willen wij alle deelnemers van de productieketen rond de tafel krijgen om te garanderen dat er geen dons uit de vetmesterij of van levend geplukte dieren meer verwerkt wordt. Wij zullen de bedrijven ondersteunen bij de invoering van het traceerbaarheidssysteem in te voeren, om zo de dierenmishandeling uit de gehele productieketen te verbannen”, aldus Van de Vondevoort.

Hongarije en Polen zijn in Europa de twee grootste producenten van ganzen, gevolgd door Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Bij de eenden staat Frankrijk op de eerste plaats, daarna volgen Duitsland, Hongarije, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Persbericht Vier Voeters