Thaise autoriteiten hebben bij een grote operatie op 1 mei zes verdachten aangehouden en meer dan 1000 stralenschildpadden, lemuren, apen en krokodillen in beslaggenomen. De dieren zouden in andere Aziatische landen verkocht worden.

schildpadden gered uit Thaise handel
Ruim duizend stralenschildpadden gered uit Thaise handel | Foto: CC0/ David Clode@Unsplash

Thaise wetshandhavingsinstanties hebben op 1 mei een grote operatie uitgevoerd in de zuidelijke provincie Chumphon. Daarbij zijn zes verdachten aangehouden en 1076 stralenschildpadden en 48 lemuren in beslaggenomen. De dieren werden vervoerd in vier voertuigen. Na een doorzoeking van een boerderij die verband hield met de verdachten zijn nog eens 179 stralenschildpadden, 30 primaten en drie jonge krokodillen gered. Deze dieren kwamen oorspronkelijk uit Madagascar en waren bedoeld voor illegale markten in Hong-Kong, Zuid-Korea en Taiwan. Zowel stralenschildpadden als maki’s mogen alleen onder strikte voorwaarden gehandeld worden, maar zijn erg populair in de illegale handel als huisdier. De geschatte waarde op de illegale markt is zo’n twee miljoen euro.

Onderzoek naar Thaise handel

Deze recente arrestaties zijn onderdeel van een lopend onderzoek dat wordt uitgevoerd door verschillende Thaise wethandhavingsinstanties en internationale partners. Daartoe behoren autoriteiten uit de Verenigde Staten, handhavers van de Verenigde Naties en de in den Haag gevestigde dierenwelzijnsorganisatie Wildlife Justice Commission. Ze hopen een groot transnationaal georganiseerd netwerk in de illegale handel te ontmantelen. Dit criminele netwerk is vooral actief in Thailand, maar heeft ook verreikende connecties in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. De arrestaties, gecombineerd met de grote inbeslagname, zullen naar verwachting het netwerk sterk ontwrichten en het moeilijk maken de dierenhandel voort te zetten.

Thaise handel
Ook ringstaartmaki’s uit Madagaskar kwamen terecht in Thaise handel | Foto: publiek domein

Olivia Swaak-Goldman, uitvoerend directeur van Wildlife Justice Commission:

“Deze operatie is de grootste vangst van schildpadden in Thailand en de grootste wereldwijd sinds 2018. Dit daverende succes is een duidelijke boodschap: de handel in wilde dieren en planten wordt niet getolereerd, en de daders worden voor de rechter gebracht.”

Volgens de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur (IUCN) wordt in de komende twintig jaar meer dan 98 procent van de maki’s met uitsterven bedreigd, voornamelijk door ontbossing en jacht. Ook de stralenschildpadden staan op de Rode Lijst van de IUCN als ernstig bedreigd. In de afgelopen twintig jaar is 80 procent van de wereldwijde populatie verdwenen. Ondanks internationale acties blijft de illegale dierenhandel een lucratieve handel, zeker nu veel dieren steeds zeldzamer worden. Hoe ironisch is dat!

Bronnen:

Inheemse volkeren nodig om apen te redden van uitsterving

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma