In Oost-Duitsland is afgelopen maand een wolvin doodgeschoten. Degene met de gouden tip die leidt tot aanhouding van de dader, wordt door WNF Duitsland beloond met 25.000 euro.

gouden tip
WNF Duitsland looft een beloning uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van een wolvenstroper | Fotocredit: The Wasp Factory via Compfight cc

Stroperij
Sinds 2009 zijn er naar schatting al achttien wolven illegaal gedood in Duitsland. Sinds 1989 is de wolf daar een streng beschermde diersoort. Op het doden van een wolf staat vijf jaar gevangenisstraf of een fikse boete. De wolvin werd in juli gevonden in een bos bij Görlitz. Een woordvoerder van WNF Duitsland (Wereld Natuur Fonds) vindt het onbegrijpelijk.

“Niet alleen wolven worden met enige regelmaat illegaal gedood, ook andere beschermde dieren zoals lynxen en vele roofvogels zijn vaak de pineut. Duitsland heeft een stroperijprobleem, maar daders worden na dit soort misdrijven haast nooit gepakt.”

WNF Duitsland vindt dat de lokale politie dit soort zaken moet oplossen. Helaas ontbreekt daar vaak specifieke kennis over deze misdrijven. In andere landen, zoals de VS (Fish and Wildlife Service) en Oostenrijk (Bundeskriminalamt) worden gespecialiseerde eenheden op stroperijgevallen gezet. Ook vindt ze dat er een landelijke database moet komen. In Duitsland ontbreken namelijk betrouwbare data over het daadwerkelijk illegaal gedode aantal dieren.

In Duitsland lopen er, volgens de laatste telling, nog zo’n 350 wolven rond. Ze komen vooral voor in de oostelijke deelstaten en in het aan Noord-Nederland grenzende Nedersaksen.

De wolf in Nederland
Nederland bereidt zich al lange tijd voor op de terugkeer van de wolf. Vorig jaar maart bezocht een wolf vier dagen lang het noorden van ons land en dat was de eerste wolf in 150 jaar tijd die bij ons op bezoek kwam. Welk wolf daarvoor de laatste wolf in ons land was, is niet zeker. Het was in ieder geval in de 19e eeuw. Heel vroeger was er nog ontzag voor wolven en hun efficiënte manier van jagen, maar gaandeweg werd het dier steeds meer als bedreiging gezien en is men het intensiever gaan vervolgen. De wolf verdween uiteindelijk in de loop van de 18e eeuw uit ons land. In 1982 werd de Conventie van Bern van kracht. Dit houdt in dat alle Europese landen de wolf, en vele andere diersoorten, moeten beschermen.

Bronnen: WNF, Wolven in Nederland ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen