Het levend koken van kreeften is een vreselijke methode om de schaaldieren te bereiden. Maar sommige (vis)restaurants maken het nog bonter en stomen kreeften in een stoomoven: dit maakt de lijdensweg nog langer. De dierenpolitie stelde een onderzoek in en tikte een Zeeuwse restauranthouder op de vingers.

stomen kreeften
Amerikaanse kreeft | Foto: NOAA

Stoomoven
Na een melding dat een restauranthouder in het Zeeuwse Reimerswaal levende kreeften in een speciale oven klaarmaakt, is de dierenpolitie poolshoogte gaan nemen. Hieruit bleek dat de restauranthouder de dieren inderdaad met stoom te doden, een uitermate dieronvriendelijke methode die volgens de politie steeds vaker wordt toegepast. Daarom wil men een discussie op gang brengen in de horeca, met name in Zeeland, omdat in deze provincie veel kreeften worden geserveerd.

Proces-verbaal
Hoewel het levend koken van kreeften helaas niet verboden is, mag een kreeft niet in een stoomoven worden bereid. Hierop is de restauranthouder in Reimerswaal door de politie gewezen. Als de politie bericht krijgt dat dit toch vaker gebeurt, kan men een proces-verbaal tegemoetzien, waarna het Openbaar Ministerie en de rechter behoordelen of deze methode strafbaar is. De dierenpolitie roept restauranthouders in ieder geval op er voortaan van af te zien levende kreeften in een stoomoven te stoppen.

Sandra Gomersbach:

“Kreeften moeten tijdens het bereidingsproces zo snel mogelijk worden gedood. Het levend stomen van kreeften is hier zeker geen goed voorbeeld van. We hebben ook al contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gehad.”

De Vissenbescherming heeft tot nu toe in verschillende brieven aan de staatssecretaris van EZ ervoor gepleit om de kreeften en krabben elektrisch te bedwelmen voordat ze gedood worden. Maar het Ministerie wil dit niet. StaatssecretarisMartijn van Dam vindt, zo blijkt uit zijn brief van 28 januari 2016 aan de Vissenbescherming, het levend koken van kreeften en krabben geen barbaarse vorm van dierenmishandeling waaraan snel een eind gemaakt moet worden.

Bron: Omroep Zeeland ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde