Wetenschappers uit Denemarken hebben een haai ontdekt die mogelijk 392 jaar oud is. Dat hebben ze onder andere bepaald naar aanleiding van de grootte van het dier. Het gaat om een Groenlandse haai. De bevindingen van de wetenschappers zijn gepubliceerd in het wettenschappelijke tijdschrift Science.

Groenlandse haai
Groenlandse haai | Foto: NOAA Library

De Groenlandse haai leeft in de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee. Het dier groeit ongeveer 1 centimeter per jaar en kan maar liefst 5 meter lang worden, waarmee het een van de grootste haaiensoorten ter wereld is. Een vrouwtje kan zich pas voortplanten op de hoge leeftijd van 156 jaar.

De interesse in de Groenlandse haai is niet alleen van deze tijd. In 1930 was er een bioloog uit Groenland, die 400 Groenlandse haaien tagde en op die manier vaststelde dat de haai 1 centimeter per jaar groeit. De Deense wetenschappers gingen nog een stapje verder en gebruikten koolstofdatering in de lenzen van de ogen om de leeftijd van de Groenlandse haaien te bepalen. Ze gebruikten 28 dode haaien, die als bijvangst in de trawlernetter van de industriële visserij verstrikt raakten en overleden.

Doordat er in 1955 er atoomwapens onder water werden getest kwam er koolstof-14 – een isotoop dat gevormd wordt door een kernreactie – terecht in het eco-systeem. Deze koolstof is terug te vinden in het lichaam van dieren die rond 1960 zijn geboren. Aan de hand hiervan konden de wetenschappers de leeftijd van de haaien mede bepalen.

De gemiddelde leeftijd van de onderzochte haaien lag op 163 jaar, met als uitschieter de haai die volgens de wetenschappers 392 jaar oud en 5 meter lang is geworden. Hij is het oudste gewervelde dier dat ooit is waargenomen.

Bronnen: Science, Nu.nl ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor